Duševní hygiena, druhý díl

Minule jsem psal o duševní hygieně. Žádný druhý díl jsem neplánoval, ale nějak to tak samo vyšlo, že jsem ho nakonec napsal. A to proto, že jsem začal víc přemýšlet o jednom fenoménu, který není samozřejmě nijak nový ani převratný, ale začal se nemocnice, a koneckonců i mě osobně, týkat a dotýkat. Jde o sociální sítě, konkrétně myslím emoce, které se z nich vyvalí, kdykoli člověk cokoli řekne či udělá. Já jsem asi naivní, nebo možná příliš velký optimista, takže mě v posledním měsíci dvě věci trochu překvapily. Jedna míň, druhá hodně.

Dal jsem někam rozhovor. Myslím, že to byl Seznam nebo tak něco, není to důležité. Byl takový celkem neutrální, nekonfliktní, po srsti. Covid, post-covid, rozvoj nemocnice atd. Přečetl jsem si ho po sobě, říkám si, ok, neurazí, nenadchne, dobrý. Druhý den mi psalo pár lidí a prý, přečti si komentáře pod článkem. Já to nedělal a nedělám, upřímně mě to nikdy ani nenapadlo. Tak koukám a vidím věci! Podvodníci, vrazi, zloději, lháři, všichni tady v nemocnici, a já samozřejmě nejvíc, jak by ne. Všechno jsme zkazili, podíleli se na celostátním spiknutí, zabíjeli lidi a kasírovali za to prachy, hanba!

Aby bylo jasno, mě se to nijak nedotýká a nepíšu to proto, abych ze sebe dělal chudáka. A ani nepřemýšlím nad motivací těch duševních mrzáků, kteří to píšou. Spíš mi je líto lidí, kteří to čtou a pak o tom třeba přemýšlí nebo se tím nedej bože trápí. Ale tohle byl ještě slabý odvar…

Protože před týdnem se stala ještě jedna věc: otevřeli jsme ambulanci praktického lékaře pro Ukrajince. My jako vedení jsme o tom uvažovali už asi měsíc, možná i déle. Čistě pragmaticky jsem si říkal, že po téhle službě bude poptávka, když už máme v Česku přes 300 tisíc uprchlíků a nejvíc právě v Praze a okolí. Navíc k nám stejně chodili, většinou na SPIN nebo na jiné pohotovosti, tak jsme tomu zkrátka chtěli dát řád. Kromě toho, že je to pomoc lidem (ostatně, co jiného je celé zdravotnictví, ne?) jde i o službu finančně pro nemocnici dost zajímavou. Čili šance pomoci lidem plus nemocnici zvýšit příjmy.

Vzhledem k tomu, že jde o první takovou ambulanci v české nemocnici, převzalo tuhle naši zprávu ministerstvo zdravotnictví a dalo si ji na facebook. A začaly se dít věci. Asi tam ta diskuze pořád je k přečtení, ale to je teda síla. Tolik zla jsem na jednom místě už dlouho neviděl…

Ale mně vlastně nejde o to vlastní zlo, co se tam píše. Moje pointa je úplně jiná. Podle mě si člověk zbytečně kazí život tím, že čtením podobného hnusu ztrácí čas. Jestli chcete zpětnou vazbu na cokoli, nečtěte komentáře, zeptejte se na názor někoho, koho si vážíte, koho máte rádi, ne nějakého anonymního internetového idiota. Přispějete tím výrazně k vlastní duševní hygieně, věřte mi.

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA