Deset let čekala na nové plíce. Lékaři z VFN nakonec ženu vyléčili za několik hodin

Deset let bojovala čtyřiapadesátiletá paní Lilija z Ukrajiny s chronickou plicní hypertenzí. Ukrajinští lékaři ji léčili pomocí léků na ředění krve, nakonec ji poslali do Indie na transplantaci srdce a plic. Nenašel se ale vhodný dárce. Do Čech se dostala v době války. Její zhoršující se zdravotní stav ji nakonec dovedl až do naší nemocnice, kde jí za několik hodin kardiochirurgové unikátní operací a dočasným přerušením krevního oběhu odoperovali plicní hypertenzi, a tím jí zachránili život.

Paní Lilija přijela se svou rodinou do České republiky v březnu, když začala na Ukrajině válka. Zůstala u svého syna, který již několik let žije v severních Čechách. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a nedostatku léků poslali severočeští lékaři Ukrajinku do VFN na vyšetření. „Paní Lilija měla velké štěstí, že se po všech peripetiích, které zažila, dostala nakonec do Všeobecné fakultní nemocnice. Před deseti lety prodělala plicní embolii, dlouhodobě užívala léky na ředění krve a ukrajinští lékaři dokonce uvažovali o transplantaci srdce a plic. Nepodařilo se nalézt dárce. Transplantace by v jejím případě ani nepředstavovala optimální léčbu. Pacientka trpí chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí, což je relativně vzácná choroba vznikající jako důsledek plicních embolií. Plicní embolie je způsobena krevními sraženinami uvolněnými nejčastěji z dolních končetin nebo pánve, které jsou vmeteny do plicních tepen. Asi u 4 % pacientů se tyto sraženiny v dalším průběhu nerozpustí a trvale zužují nebo ucpávají plicní cévy a vedou k plicní hypertenzi, která má bez léčby velmi špatnou prognózu. Naše centrum je jedním z několika v Evropě, která se dlouhodobě komplexní léčbě chronické tromboembolické plicní hypertenze věnují, “ uvedl vedoucí lékař Centra pro plicní hypertenzi VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Pavel Jansa, Ph.D., s tím, že prof. MUDr. Jaroslav Lindner se svým týmem na II. chirurgické klinice kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF začal s operacemi v roce 2004 a od té doby jich zde provedli téměř 450. Léčbu neposkytují jen českým občanům, ale i nemocným referovaným ze zahraničí, a to zejména ze Slovenska nebo Rumunska.

Operaci chronické plicní tromboembolické hypertenze podstoupila paní Lilija na začátku října. Aby lékaři odstranili krevní sraženiny z plicních cév a zprůchodnili je, museli ženu z Ukrajiny připojit na mimotělní oběh a na klíčovou část operace zastavit nejen činnost srdce, ale i mimotělního oběhu, a tím přerušit dodávku kyslíku do celého těla i mozku. Aby pacientce nepoškodili mozek, snížili jí chlazením krve tělesnou teplotu na 17 až 20 stupňů Celsia. Unikátní operace trvala necelých osm hodin. „Cítím se dobře a mnohem lépe se mi dýchá. Konečně se mohu zhluboka nadechnout, což jsem dříve nemohla. Těším se, až se vše zahojí a budu moci žít se svou rodinou zase normální život. Děkuji lékařům, personálu nemocnice a všem, co se o mě starali. Jsem jim moc vděčná,“ dodala paní Lilija, která by se měla podle lékařů do několika měsíců vrátit do plnohodnotného života.