Melanom dělá rozdíly mezi muži a ženami

Věděli jste, že zhoubný kožní nádor melanom má jiná místa nejčastějšího výskytu u mužů a žen? Proč tomu tak je a proč jsou muži ve větším riziku, že se u nich melanom rozvine?

Ženy mají melanom nejčastěji na nohou a muži na zádech. „Proč tomu tak je, to vědecky podložené není. Protože je ale jednou z nejvýznamnějších příčin vzniku melanomu sluneční záření, tak se to vždy vysvětlovalo tím, že muži na jaře sundají triko a spálí si záda, kdežto ženy prvnímu slunci vystaví nohy, aby je měly opálené, když sundají punčocháče. A myslím, že na tomto se léta nic nemění,“ uvádí doktorka Ivana Krajsová, primářka Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Muži také často chodí k lékaři s nádory v pokročilejším stadiu. „Je to z toho důvodu, že si sebe všímají o trochu méně než ženy, které se častěji dívají na celou svoji kůži a prohlížejí se. A také v tom roli hraje lokalizace, protože na záda si lidé nevidí, a tak změny na kůži mohou přehlédnout,“ doplňuje primářka Krajsová.

Dokládají to i statistiky. V roce 2018 přišlo k lékaři pouze 90 pacientek s pokročilým stadiem choroby, zatímco u mužů to bylo 150 pacientů. Muži jsou pravděpodobně také méně opatrní a neradi používají opalovací krémy. „Pokud se jich zeptáte, zda se jimi mažou, v naprosté většině vám řeknou, že je jim to nepříjemné. Kdežto ženy se mažou celkem rády, aby kůži měly vláčnou, proto opalovací krémy používají častěji než muži, které k jejich použití často donutí třeba až manželka,“ uzavírá lékařka.

Pánové, nechte si rodinou, a především kožními lékaři pravidelně kontrolovat záda. Existuje u vás zvýšené riziko, že právě tam, kde nedohlédnete, se může některé ze znamének nenápadně proměnit v kožní nádor.