Co bude a co nebude

Odpověď zní, že nevím, ale pokud chcete, abych to téma trochu rozvinul, tak můžete číst dál. Já totiž v poslední době čím dál častěji odpovídám na dotazy podobného typu. Logicky, protože když sledujete média, můžete nabýt dojmu, že se blíží něco fakt blbého. A pak vám ještě domů přijdou nové účty za energie a člověk musí vynaložit hodně energie na to, aby zůstal optimistou… Doma si to každý musí nějak vyřídit po svém, s tím vám bohužel neumím pomoct, ale v nemocnici něco vím jistě, něco s určitou pravděpodobností, a to ostatní trochu umím předvídat. Tak se o to s vámi podělím. A udělám to rád, protože většina z toho jsou spíš dobré než špatné zprávy.  

Začnu energiemi. Nemocnice je součástí něčeho, čemu se říká kritická infrastruktura. Takže součást toho nejdůležitějšího, co stát provozuje. Nikdo si nemůže myslet, že někdy v půlce února přestaneme topit a svítit. Z tohohle pohledu bych neměl vůbec žádné obavy. Na druhou stranu, účty za energie letí nahoru nejenom domácnostem, ale i nemocnici, takže jsme si zadali energetický audit a budeme postupně zavádět úsporná opatření. Rozhodně se nemusíte bát, že budeme topit na šestnáct stupňů a rozdávat svetry s logem špitálu. Určitě bude ale velký tlak na rozpočet příštího roku, protože ty rostoucí účty nám žádná pojišťovna nezaplatí. 

Z pohledu rozvoje nemocnice se zatím nic k horšímu neotáčí. Žádné naše plány jsme nemuseli přehodnotit, žádnou velkou investici jsme nezrušili, všechno jde docela dobře. Pokud se koukáte na náš Facebook, víte, že běží stavba porodních pokojů i rekonstrukce Strahova. Připravujeme velkou opravu metabolické jipky na III. Interně, postupně soutěžíme a nakupujeme přístroje z evropských fondů a tak dále. Začneme soutěžit projekt a stavbu hybridního sálu pro kardiocentrum, vyprojektujeme denní stacionář adiktologie, do toho probíhá zaměření Apolináře před velkou rekonstrukcí. Budeme shánět peníze na stavbu psychiatrických stacionářů a taky snad začneme projektovat nový pavilon. Všechno jde trochu ztuha, protože je vysoká inflace, ceny jsou někde jinde, než byly před dvěma třemi lety, takže pořád všechno přepočítáváme, žádáme o víc peněz, píšeme dopisy na všechny světové strany atd. Ale příští rok to bude každopádně velké, protože i kdyby nic jiného, bude robot na urologii, koronární angiolinka na II. interně, nové PET/CT na nukleárce. Říkám si, že by to mohlo být i horší, co myslíte?    

A ještě něco pozitivního. Letos nemocnice hospodaří hodně dobře, jednak díky tomu, že jsme dobře nastavili ekonomiku nemocnice, výkonové plány, dohody s pojišťovnami. A taky díky tomu, že hodně pracujete a ty plány dodržujete a plníte, což je skvělé. A protože dobře hospodaříme, můžeme si dovolit dělat průběžně i drobnější věci, na které jinak nezbývají peníze. Třeba jsme vybudovali nové ordinace Centra primární péče na poliklinice. Nebo ordinaci praktika pro ukrajinské děti v dětském areálu. Nebo nádhernou učebnu na Bojišti, běžte se tam podívat nebo se tam choďte učit jazyky😊. Koupili jsme nové sanitky, takže když teď naše sanita jede po Praze, není k smíchu, ale naopak nám ji ostatní závidějí. A taky jsme narychlo uvolnili peníze na nové postele a matrace pro kliniky, které si o to na naše vyzvání řekly. To bude ještě do konce roku a bude to hodně vidět, tomu věřte.  

Takže jedeme dál ve zběsilém tempu. V nadpisu se ptám, co nebude. Pište si, že určitě nebude nuda. 

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA