Zdravotní laboranti napříč odbornostmi

Takové bylo téma letošní celostátní konference zdravotních laborantů. Toto tradiční setkání, které pořádá Výbor zdravotních laborantů ČR ve spolupráci s Českou asociací sester, probíhá každoročně již 22 let.

„Říkáme, že je to akce laboranti sobě,“ směje se organizátorka konference předsedkyně Sekce zdravotních laborantů ČAS, vedoucí laborantka KPDPM Eva Klímová a vysvětluje: „Většina přednášejících jsou laboranti, v naprosté většině z VFN. Samozřejmě, že vítáme kolegy z celé republiky, ale máme početní převahu. Letos se zúčastnilo celkem 80 lidí a jsme rádi, že jsme mezi laboratorními pracovníky poprvé přivítali i 24 studentů čtvrtého ročníku oboru Laboratorní asistent ze SZŠ Alšovo nábřeží. Snažíme se s budoucími potenciálními kolegy navazovat vazby již nyní a motivovat je pro následné působení ve VFN.“
Jednodenní akce je plná přednášek, letos například o práci v toxikologické laboratoři, o způsobech, jak stanovit dvojí kvalitu potravin podle obsahu mastných kyselin, či o seznámení s laboratoří sterilit… „Smyslem akce je vzájemná výměna informaci, předávání si novinek z oborů, které jsou značně různorodé. Každá laboratoř a způsob její práce má svá specifika. Navíc se náš obor rychle rozvíjí, proto je třeba být neustále v obraze,“ dodává Mgr. Veronika Hauerová, vrchní laborantka Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN s tím, že pochopitelně všichni účastníci se těší i na setkání, která jsou po covidové době o to vzácnější.