Do VFN nás přivedlo téma péče, říká Veronika Janatková z Bienále

Více než 3 měsíce měli návštěvníci možnost navštívit mezinárodní výstavu Bienále 2022 Ve věci umění ve VFN. Hojně navštěvovaná expozice opanovala prostor bývalé prádelny VFN. Za vším stojí ředitelka spolku tranzit.cz Veronika Janatková, která společně se svými kolegy a vybranou kurátorskou skupinou jednou za dva roky bienále současného umění připravuje.

Je složité vybrat ten správný prostor pro instalace Bienále?
Náš spolek tranzit.cz funguje již přes 20 let. Když jsme se v roce 2018 rozhodovali pro pořádání Bienále Ve věci umění, bylo pro nás důležité, abychom témata, kterými se zabýváme, otevřeli širší veřejnosti a zpřístupnili je i lidem, kteří nejsou častými návštěvníky výstav. I proto jsme chtěli pro každý ročník kromě galerijního prostoru představit i další lokace a negalerijní prostory, které se k daným tématům vztahují.

Co vás zaujalo na prostorech bývalé prádelny VFN?
Jedním z centrálních témat Bienále 2022 je lidská křehkost a zranitelnost. Slabé místo, které si každý v sobě neseme a o které se snažíme pečovat. Při přípravách Bienále nás téma péče rychle přivedlo na myšlenku propojení výstavy s prostorem nemocnice.

Jak nabídnutý prostor přijali vystavující umělci?  Co na to návštěvníci Bienále?
Troufám si tvrdit, že pro umělce i návštěvníky byl prostor přitažlivý. Umělce inspiroval svým industriálním charakterem a vyzýval k reakci na něj. Například instalace Mandy El-Sayegh, Alice Walter a Lily Oakes byla až tělesně spjata se strukturou budovy a zdí, navazovala a propojovala se na ni.

Kolik návštěvníků Bienále ve VFN navštívilo?
Během třech měsíců Bienále výstavní prostor VFN navštívilo na 1700 lidí.

Z pohledu profesionálky, která má velké zkušenosti s organizováním a pořádáním výstav, přednášek a festivalů – jaké další využití prostoru bývalé prádelny byste navrhovala?
Pokud nemocnice VFN usiluje o další zpřístupnění či otevření svých prostor, kromě našeho Bienále Ve věci umění můžeme zmínit například akci Open House Praha. Lokaci bych dále poskytovala akcím, které přináší novou perspektivu v pohledu na současné problémy či výzvy naší doby. Iniciovala bych zde mezioborové projekty, které poskytují reflexi z pozice současného umění, ale třeba také architektury a urbanismu.

Co vás u nás zaujalo nebo překvapilo? Co příště udělat jinak?
Ze strany VFN se nám dostalo vřelého přijetí a upřímné si mohu do budoucna jen přát stejně hladkou spolupráci a takové zázemí potřebné pro kreativní práci. Doufám, že i pro zaměstnance VFN bylo Bienále obohacující.

Na čem aktuálně pracujete? Na co se můžeme v blízké době těšit?
Bienále se odehrává jednou za dva roky. A ač se to může zdát jako dlouhá doba, přípravy na další Bienále jsou v plném proudu a s vybraným kurátorským kolektivem připravujeme ročník 2024. Témata budeme již brzy moci prozradit.

Ředitel VFN prof. David Feltl, Veronika Janatková a vystavující umělci na vernisáži Bienále.