Profesor Štěpán Svačina opět v čele ČLS JEP

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně zvolila nové předsednictvo, v jehož čele nadále zůstává prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, z III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu VFN v Praze.

V novém volebním období, které potrvá po dobu čtyř let, tedy do roku 2026, čeká profesora Svačinu mnoho výzev. Proto jsme mu položili několik otázek.

Pane profesore, v čele České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně stojíte již od roku 2015 a předtím jste byl osm let členem předsednictva. Vnímáte, že se ČLS JEP za ty roky nějak proměnila?

Doufám, že změny jsou vnímány i všeobecně, a mohu říci, že za poslední léta jsou velké. Pořádáme mnoho akcí, které dříve neprobíhaly. Například jde o tiskové konference, Cluby Jana Evangelisty Purkyně, edukační semináře s AIFP a další. Vše je pak trvale dostupné na webu www.cls.cz. Výrazně stoupá počet posudků na léky pro SÚKL a připomínkování zákonů, vyhlášek a dalších dokumentů ve vnitřním připomínkovém řízení Ministerstva zdravotnictví. Více členů předsednictva zastává významné pozice v různých komisích a orgánech ministerstva.  To ocenil i ministr ve svém vystoupení na sjezdu. Role ČLS je tedy v našem zdravotnictví stabilní a mírně se navyšuje.

Vaše ambice se za dobu vedení Společnosti vždy dotýkaly i její modernizace. Lze to dokumentovat na nějakých příkladech?

Určitě, máme nové webové studio na on-line semináře, nové webové stránky a možnost pro každého člena editovat si vlastní stránku s osobními údaji. To je důležité zejména pro elektronické volby, které se staly zcela běžné, jak u odborných společností a spolků, tak u jejich sekcí.  

Které odborné společnosti přibyly?

Nové společnosti předběžně schvaluje předsednictvo a definitivně potvrdí jejich vznik sjezd ČLS JEP. Tentokrát to bylo zcela bez problémů a velkou většinou hlasů vznikly tři nové společnosti: Česká mikrobiomová společnost, Společnost pro porty a permanentní katetry a Česká společnost rekonstrukční mikrochirurgie.

Daří se Společnosti ovlivňovat koncepci systému zdravotní péče a vzdělávání lékařů a sester?

Pokud jde o sestry, trvale podporujeme zvyšování kompetencí sester. Zrovna letos se akcelerovala jednání s Ministerstvem zdravotnictví vyvolaná Českou asociací sester. Vzdělávání lékařů a systém atestací je velký problém, ale již mnoho let není vůle do systému sáhnout. Možná je to dobře a změny by neměly být tak časté a měly by být dobře připraveny.  Podílíme se dnes tedy jen na řešení aktuálních problémů úprav atestačních náplní a podobně.  Nejkritičtější je nyní nedostatek pediatrů.  Systém zdravotní péče není dobrý a zdravotní pojištění není opravdovým pojištěním. Vůle ke změnám je malá a my se alespoň snažíme vyvolávat o tom diskusi na Clubu JEP, kde nyní chystáme nastolit například téma komerčního zdravotního pojištění.  

Myslíte si, že by se zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti obyvatel mělo stát větší prioritou? Co by to mohlo přinést?

Obecně hodnoceno zdravotní gramotnost populace má rezervy a zájem o prevenci je přitom malý. Před dvěma roky jsme se podíleli na velkém výzkumu zdravotní gramotnosti v Evropě, podle něhož došlo ke zlepšení, takže nyní patříme k evropskému průměru.  Doufám, že se takový výzkum podaří časem zopakovat. Důležitější jsou však konkrétní opatření ke zlepšení prevence a zdravotní gramotnosti, jenže na to máme malý vliv.

Společnost je garantem mnoha odborných časopisů. Budou i nadále vycházet ve stabilním počtu, a to jak v tištěné, tak i v elektronické verzi?

Časopisů vydáváme již 33, některé kombinovaně papírově i elektronicky, aktuálně dva další časopisy přecházejí na čistě elektronickou verzi.  Dva časopisy vycházejí částečně tištěné, ale elektronicky je dostává všech 37 tisíc členů ČLS. Jde o Časopis lékařů českých a Svět praktické medicíny. Největší krizi minulých čtyř let vyvolal konkurz na nakladatelství Mladá fronta a jeho zánik. Podařilo se nám převést skupinu asi 15 časopisů k novým nakladatelům.  

Můžete zmínit nějaké hlavní body programu České lékařské společnosti pro další období?

Hlavně chceme pokračovat ve všech rozvinutých aktivitách a pokusit se měnit naše zdravotnictví k lepšímu, a jak všichni víme, je co měnit už od vzdělávání přes zdravotní pojištění až po zpřístupňování nových léků a technologií, dále také chceme směřovat ke zjednodušování administrativy a rozvoji informatiky a telemedicíny.  Cílem je také zlepšovat servis pro 37 tisíc členů ČLS JEP a přes 180 našich členských společností a spolků, což není s pouhými 16 zaměstnanci v Lékařském domě úplně jednoduché.

V 15členném předsednictvu ČLS JEP je devět zástupců VFN, což je výrazný úspěch naší nemocnice a velká možnost ovlivňovat vývoj našeho zdravotnictví.

Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. ‒ předseda, prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. – 1. místopředseda, prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. ‒ vědecký sekretář, prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. – pokladník, a členové předsednictva: doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D., prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc., prof. MUDr. Zdeněk Krška, DrSc., prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., FCMA, a MUDr. David Zogala, Ph.D.