Naši lékaři představili nové možnosti léčby chronického onemocnění ledvin

Na začátku června se v prostorách haly O2 Universum v Praze uskutečnil velmi úspěšný 39. kongres České nefrologické společnosti (ČNS), v jejímž vedení jsou lékaři z VFN. Předsedkyní je prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., 2. místopředsedou pak prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., MBA, FASN. Kongres s mezinárodní účastí přivítal více než 500 účastníků nejen z Česka, ale i ze Slovenska. Záštitu nad ním převzal děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. MUDr. Martin Vokurka, CSc., který byl i hostem kongresu a vystoupil s odborným sdělením.

Pořadatelé se snažili kongres připravit tak, aby pokrýval všechny významné oblasti nefrologie od diagnostiky a léčby chronických onemocnění ledvin přes léčbu renálního selhání a jeho komplikací. Obsahoval i bloky věnované hemodialýze, domácí dialýze (peritoneální i domácí hemodialýze) a transplantaci. Samostatný blok byl věnován problémům spojeným s covidem-19. V rámci spolupráce a dalšími odbornými společnostmi nechyběl ani blok věnovaný pediatrické nefrologii (ve spolupráci s nefrologickou sekcí České pediatrické společnosti ČLS JEP) a blok Slovenské nefrologické společnosti. Součástí kongresu byly i tři sdělení zahraničních řečníků a paralelní sekce sester a dialyzačních techniků. Během slavnostní přednášky, ale i v některých dalších se odborníci dotkli také etických aspektů současné nefrologie včetně velmi aktuálního tématu paliativní nefrologie.

Na kongresu zaznělo mnoho zajímavých sdělení, klíčové byly informace týkající se použití některých nových léků u nefrologických diagnóz. Jde zejména o glifloziny, léky dnes běžně používané v léčbě pacientů s cukrovkou. „Výsledky řady studií ukazují jejich značný potenciál nejen na snížení ztrát bílkovin do moči, ale i na zpomalení poklesu ledvinné funkce, a to jak u nemocných s cukrovkou, tak i u nediabetiků. Ukazuje se, že podání gliflozinů může snížit výskyt některého ze sledovaných parametrů o 40 až 50 procent, což je skvělá zpráva. Pro nemocné to může například znamenat oddálení potřeby zahájit dialýzu třeba až o několik let v závislosti na tom, v které fázi onemocnění léčbu zahájíme. Léčba je pacienty velmi dobře tolerována a minimum jich musí léčbu ukončit,“ přiblížila význam těchto léků prof. Romana Ryšavá z Kliniky nefrologie VFN a 1. LF UK s tím, že zatím není léčba glifloziny pro indikaci chronického onemocnění ledvin hrazena ze zdravotního pojištění, ale žádosti na SÚKL jsou již podány. Dalšími slibnými léky jsou podle profesorky Ryšavé například nové nesteroidní inhibitory mineralokortikoidních receptorů (finerenon) či léky blokující komplement užívané v léčbě glomerulonefritid (např. IgA nefropatie či C3 glomerulonefritidy).

Součástí kongresu byly i společenské události, například křest knihy Vybrané doporučené postupy v nefrologii (editoři: R. Ryšavá z VFN a 1. LF UK a O. Viklický z IKEM) či předání čestného členství společnosti prof. MUDr. Vladimíru Tesařovi, DrSc. – přednostovi naší kliniky nefrologie.

Zaměstnanci VFN a 1. LF UK, a to především z Kliniky nefrologie, přispěli ke zdárnému průběhu kongresu celkem 23 přednáškami či sděleními a bez nadsázky je možno říci, že udávali odborný směr celé akce.  

„Všem svým spolupracovníkům bych chtěla poděkovat za aktivní a zodpovědný přístup k celé akci a za dobrou reprezentaci naší nemocnice i fakulty,“ dodala prof. Romana Ryšavá.