Rakovina tlustého střeva a konečníku. Daň za nezdravý životní styl?

Víte, že se Česká republika drží na předních místech žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě? Víte, že rakovina tlustého střeva a konečníku je z 90 procent léčitelná, pokud se odhalí v časném stadiu? A víte, že máte nárok na preventivní vyšetření? Zdravotní pojišťovny hradí plošný screening, účastní se ho však jen 35 procent lidí nad 50 let, pro něž je určen. Rakovina tlustého střeva je 3. nejčastějším typem rakoviny v Česku u mužů i žen. Nemoc je u nás každý rok odhalena až u 8500 lidí, u více než třetiny je zachycena pozdě.

Klíčem ke změně je zdravý životní styl, prevence a včasné vyšetření!
Přes 90 procent případů se objeví u lidí starších 50 let, u žen je častější rakovina tlustého střeva, u mužů konečníku. Riziko zvyšují střevní polypy, výrůstky, a onemocnění tímto typem rakoviny v příbuzenstvu. Kuřáci mají více než dvakrát vyšší riziko onemocnění než nekuřáci. Obezita zvyšuje riziko více u mužů. Nepříznivě působí mnoho tuků a červeného masa v jídelníčku, stejně jako nedostatek vápníku, vitamínu E a D, selenu a magnézia ve stravě. Vyšší riziko mají i pacienti se zánětlivým onemocněním střev, třeba při Crohnově chorobě je dvakrát vyšší.

Co radí odborníci?
Rozpoznejte míru vašeho rizika a ozdravte svůj životní styl. Klíčem je zdravě jíst, tedy omezit tuky a červené maso, jíst více zeleniny, ovoce a vlákniny. Důležité je nekouřit, alkohol pít jen umírněně a více se hýbat. Právě sport snižuje riziko až o 60 procent.

JAK PROBÍHÁ SCREENING RAKOVINY TLUSTÉHO STŘEVA?

Provádí se pomocí testu okultního (skrytého) krvácení stolice (tzv. TOKS) nebo koloskopicky (vyšetření konečníku a tlustého střeva přístrojem s kamerou). Vyšetření tlustého střeva a konečníku je ZDARMA!

– do 50 let: TOKS nebo koloskopie při potížích

– 50-54 let: 1x ročně TOKS nebo 1x za 10 let koloskopie

– nad 55 let: 1x za 2 roky TOKS nebo 1x za 10 let koloskopie

Více informací naleznete zde: Rok prevence VFN – Všeobecná fakultní nemocnice v Praze