Už zítra proběhne Blesk Ordinace

V úterý 8. října vyvrcholí 5. ročník oblíbené preventivní akce Blesk Ordinace na Karlově náměstí. My budeme u toho.

Jedinečnou možnost nechat se vždy v rámci jednoho města preventivně vyšetřit vloni využilo několik tisíc lidí. Lékaři zároveň odhalili 67 případů rakoviny kůže, jeden nádor na plicích, sto závažných plicních chorob a 18 zelených zákalů, které způsobují slepotu. To je důkaz, že preventivní akce pro veřejnost mají smysl. To zdůrazňuje i ředitel naší nemocnice prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA: „Jsem přesvědčený, že prevence by měla být vždy na prvním místě. Je jednodušší, rychlá a nezatěžuje organismus tak jako náročná léčba. Průzkumy ukazují, že velká část naší veřejnosti stále neví o řadě preventivních programů nebo je bojkotuje, přestože čísla nárůstu civilizačních chorob jsou varující. Každoročně přibývají desetitisíce nových případů zhoubných onemocnění. Každá preventivní akce pro širokou veřejnost je proto způsobem, jak obyvatele alespoň orientačně vyšetřit a případně zachytit jejich nemoci v počátečním stadiu. Ostatně každoročně se na Blesk Ordinaci stává, že naši specialisté zachytí u někoho z návštěvníků některou z vyšetřovaných diagnóz a prakticky ihned začneme s léčbou. Nejen proto VFN akci opakovaně podporuje.“

Letos zatím ordinovali zdravotníci v Olomouci, Litoměřicích, Brně a Hradci Králové. V Praze naši zdravotníci obsadí hned 12 stanovišť. Kromě tradičního měření kapacity plic, vyšetření mateřských znamének, zraku, hladiny cukru v krvi a krevního tlaku, budou mít návštěvníci oblíbené preventivní akce k dispozici poradnu pro zdravý životní styl a měření tělesného tuku, poradnu duševního zdraví, pro odvykání kouření, lékové poradenství, poradnu gynekologa. Těší se i naši dobrovolníci, kteří již tradičně zvou canisterapeuty s jejich čtyřnohými pomocníky a nově jsme zřídili stanoviště fyzioterapie, kde budou odborníci radit, jak ulevit zádům, aby nebolela.
Akci moderuje Eva Decastelo a objeví se i herci a herečky z Ordinace v Růžové zahradě. Na pódiu v průběhu odpoledne vystoupí ekonomický náměstek a zástupce ředitele VFN Ing. Pavel Nesnídal, MBA, náměstek pro léčebnou péči doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D., diabetolog a vedoucí Obezitologického centra prof. Martin Prázný, MUDr. Marek Fichtl, specialista na léčbu glaukomu, primářka dermatovenerologické kliniky MUDr. Ivana Krajsová. Blesk Ordinace otevře své brány ve 12 hodin a celých šest hodin vám budou zdravotníci k dispozici. Využijte příležitosti a nechte se zdarma vyšetřit bez doporučení svého praktického lékaře!