Kam vyrazit na jaře? Máme pro vás tipy!

Naplánujte si jarní výlet! S našimi tipy se rozhodně vyplatí jen tak nesedět doma.

Czech Press Photo 2022

21.1. – 30. 5. 2022, Národní muzeum

Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií 27. ročníku soutěže Czech Press Photo se koná v prostorách Národního muzea. V letošním ročníku soutěže bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 250 fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií.

www.czechphoto.org

Audiowalk Divoká Štvanice

časově neomezené, Ostrov Štvanice

Audiowalk inspirovaný klasikami detektivního žánru a strukturou příběhových počítačových her. Staňte se detektivem a vyřešte záhadu na ostrově Štvanice! Příběhem, který si můžete zahrát v jakoukoliv denní i noční dobu, vás provede webová aplikace. Místo lovecké pušky si dobijte baterku svého chytrého telefonu!

www.audiowalk-leti.cz

Klavírní koncert Joepa Bevinga

23. 3. 2022 od 19.30 hodin, Rudolfinum

Joep Beving odehraje svůj první český koncert v pražském Rudolfinu. Návštěvníci si mohou naživo poslechnout nadpozemské melodie, které je provedou abstraktním světem jednoho z nejvlivnějších moderních skladatelů.

www.ceskafilharmonie.cz

Neviditelná večeře

21. 1. – 27. 5. 2022, Novoměstská radnice

Neviditelná večeře nabízí jedinečný zážitek odehrávající se v naprosté tmě, kde bude účastníkům naservírováno vybrané menu. Za pomoci nevidomých asistentů se dozví nejen to, jak jíst poslepu, ale i jak si jídlo neobvykle užít. Součástí „Neviditelné večeře“ je i klasická prohlídka „Neviditelné výstavy“ s průvodcem před samotnou večeří. Menu pro „Neviditelnou večeři“ dodává restaurace a kavárna Příčný řez.

www.neviditelna.cz

Jeden svět 2022

21. 3. – 3. 4. 2022, Praha

Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Festival pracuje s širokou definicí lidských práv, a proto jsou v programu nejen filmy o politických kauzách a rozvojových tématech, ale i o sociálních otázkách, životním prostředí a životním stylu.

www.jedensvet.cz

Street food na náplavce

So 26. 3. 2022 10:00, Smíchovská náplavka – u Železničního mostu

Přijďte si vybrat ze široké nabídky streetfoodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. V nabídce budou tradiční pokrmy Srí Lanky nebo Afriky. K dispozici bude také pikantní pljeskavica, jídlo bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Příznivci sladkého zase mohou ochutnat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo cokoliv dalšího z pestré palety sladkého pečiva a dezertů.

www.foodevent.cz

Salvador Dalí – Enigma

1. 1. 2020 – 31. 12. 2022, Opletalova 1535/4, Praha

Výstava Enigma neboli Tajemství představuje surrealistického umělce Salvadora Dalího nejenom jako malíře, ale především jako sochaře. Návštěvníci zde mohou zhlédnout jednu z největších soukromých sbírek bronzových soch, grafiky, skleněnou sbírku Daum a mnoho dalšího. Během celé návštěvy je bude doprovázet tajemná atmosféra.

www.daliprague.cz

Ahoj vesmíre!

12. 4. 2022, Planetárium Holešovice

Autorská inscenace v režii Jana Mikuláška vychází z projektů, které si vytyčily za cíl sestavit zprávu o Zemi určenou bytostem z kosmu. Nejznámější z nich, Zlatá deska na sondě Voyager, obsahuje například 55 pozdravů v nejrůznějších jazycích, hodinový záznam mozkových vln a 27 skladeb, které nás mají nejlépe reprezentovat. Ahoj vesmíre! rozehrává konferenci mezinárodních odborníků, kteří stanou před ústřední otázkou. Co o nás chceme bytostem z kosmu vlastně sdělit? Můžou nám cizí bytosti mimo sluneční soustavu vůbec rozumět? A rozumíme sami sobě?

www.nazabradli.cz

TIP PRO RODIČE S DĚTMI: Juklík zve na Pyžamkovou párty

25. 3. od 17.00 – 26. 3. 2022 do 18.00, U Jezera 2031, Praha 5

Pyžamková párty v Baby Clubu Juklík bude plná dovádění, plavání a tvoření! A zaslouženého odpočinku si můžete užít i vy – rodiče. Dobrodružství začíná v pátek v 17 a končí v sobotu v 18 hodin. Na všechny děti od 5 let se těší instruktorky Juklíku, které pro ně připravily mnoho hravých aktivit ve vodě i na souši, vyrábění, hraní…, zkrátka spoustu zábavy! O děti je postaráno, i co se týká jídla, a pitný režim je samozřejmostí. Sbalte jim věci na plavčo, oblečení na ven, na tvoření, láhev na pití, spacák, karimatku, kartáček na zuby, mazlíka na spaní – a párty může začít!

www.juklik.cz

TIP NA VÝLET: Vinařství Lahofer

Dobšice u Znojma, Jihomoravský kraj

Jaro ťuká na dveře a první slunečné dny bychom měli strávit kvalitně. Co například ve spojení dobrého vína a architektury? Prostředí, ve kterém k výrobě oblíbeného nápoje z hroznů dochází, hraje pro jeho kvalitu klíčovou roli. Spojením předních českých architektů a uznávaných vinařů vznikají místa, která poskytují zázemí pro produkci vína v té nejvyšší kvalitě a zároveň umocňují prožitek během vinné degustace. Nabízíme zajímavý architektonický počin od dvojice architektů Ondřej Chybík a Michal Krištof, kteří nedaleko Znojma zasadili do jihomoravské scenérie objekt pro vinařství Lahofer. Díky organickému tvaru budovy objekt splývá se svým okolím. Zvlněná střecha reprezentativní části slouží jako amfiteátr pro společenské a kulturní akce. Uvnitř se nachází degustační prostor, jehož klenby jsou dílem umělce Patrika Hábla a evokují prostředí vinného sklepa.

www.lahofer.cz