Jsem ráda za milou a příjemnou zkušenost

Přednostku Oční kliniky prof. MUDr. Jarmilu Heissigerovou, Ph.D., MBA, jsme měli možnost nedávno vidět v úplně jiné roli. Zúčastnila se zábavného pořadu České televize Tajemství těla.

Znala jste tento pořad a kdy vás tvůrci oslovili?
Snažím se na televizi spíše nekoukat, a proto pro mě byl pořad zcela neznámý. Moc se mi ale líbí a přijde mi, že velmi přístupnou formou diváky hezky vzdělává a baví.
Příprava pořadu začala téměř před rokem, kdy mě kontaktovala ČT s dotazem, jestli mají správně zjištěné, že slzy mají různé složení podle toho, co je spouští. Dlouhá diskuse, kterou jsme vedli osobně na Oční klinice, přispěla k tomu, že mě na podzim pozvali na natáčení, abych jim řekla nějaké zajímavosti o očích.

Jak se vám s lidmi z tvůrčího týmu spolupracovalo?
Tvůrci i moderátoři jsou velmi příjemní a profesionální. Důkladnost a preciznost příprav mě mile překvapily. V pořadu panovala při natáčení tak přátelská rozesmátá nálada, že mě to okamžitě uvolnilo a cítila jsem se tam velmi dobře.

Je vám příjemnější vysvětlovat náročná témata svého oboru medikům, kolegům, nebo laické veřejnosti?
Každé vysvětlování závisí na cílové skupině. Zcela jiná je hloubka výkladu kolegům, jiná medikům a naprosto jiná laické veřejnosti. Přijde mi to jako výborná výzva a test pedagogických schopností dobře odhadnout, jak i ta nejsložitější témata sdělit srozumitelně, ať poslouchá kdokoliv. Považuji to za určitý druh superschopnosti 🙂

Dotkli jste se tam mýtů, které musíte ve svém oboru u pacientů nejčastěji vyvracet?
Mýty jsou v každém oboru a v očním tomu není jinak. V pořadu to byly třeba mýty o mrkvi (že její nedostatek kazí oči dětem) či o horšení zraku nošením brýlí v začátcích stařecké vetchozrakosti. Hodně často odpovídám na otázky, zda si kazíme oči – hlavně děti – tajným čtením pod peřinou (nekazíme) nebo při horším světle (nekazíme, jen jsou potom unavené).

Máte nějaké geniálně jednoduché a účinné způsoby léčby očí?
Geniálně jednoduché mi přijde zejména chození ven na dvě hodiny denně v dětství, abychom předešli zhoršování krátkozrakosti. Nic jednoduššího si nelze představit. I to v pořadu zaznělo. A ukazuje se, že to není dobré jen pro oči, ale i pro mozek a vůbec zdraví obecně.

Vaše učebnice očního lékařství získala skvělé hodnocení. Vycházeli jste při její tvorbě z představy skript, které byste si jako studenti přáli?
Spíše jsme se inspirovali dvěma fantastickými učebnicemi, které jsme zkusili zkombinovat v jednu. Jednou z nich byla krásně napsaná a studentsky přátelská učebnice profesora Krause, téměř bez obrázků, ale nyní již trochu zastaralá. Druhou byla legendární učebnice z Anglie od profesora Kanského, ze které se oční lékaři již desítky let učí na velké zkoušky, zejména atestace. Když nezávisle na sobě po vydání naší knihy několik významných oftalmologů srovnalo naši knihu s „Kanským”, tak jsem cítila, že jsme splnili úkol, který jsme si předsevzali.