Moderní pracoviště umožňuje zpřesnění diagnostiky a nové zobrazovací možnosti

Kompletně modernizované endosonografické pracoviště na Fakultní poliklinice VFN je vybaveno kombinovaným endoskopickým a ultrazvukovým přístrojem.

Tento špičkový přístrojový komplet umožňuje přesnou diagnostiku orgánů dutiny břišní, především slinivky břišní. „Program diagnostiky rakoviny slinivky je ve VFN v popředí zájmu, protože bohužel nových případů přibývá,“ konstatuje vedoucí gastroenterologického centra IV. interní kliniky, FP VFN doc. MUDr. Tomáš Krechler, CSc., a vysvětluje: „Spolupracujeme s onkologickým centrem, kolegové onkologové potřebují k zahájení léčby verifikaci nádoru pomocí cílené biopsie, kterou jsme jim právě díky našim přístrojům schopni poskytnout. Vybavení nám umožňuje kombinovat klasické ultrazvukové vyšetření s dalšími metodami, jako je elastografie slinivky břišní a jater (toto neinvazivní vyšetření zjišťuje míru tuhosti tkáně orgánů). Endosonografické vyšetření nám také umožňuje rozlišit léze a nádory, které nejsou viditelné jinými zobrazovacími technikami, například ultrazvukem či CT . Problém spočívá v tom, že k diagnostice nádorů slinivky břišní dochází většinou až u pokročilých nálezů, protože pacienti jsou dlouho bezpříznakoví, a proto lékaře nevyhledají. První symptomy jsou již většinou příznakem pokročilých nádorů. My se snažíme alespoň o screening u skupiny lidí s genetickou zátěží, v rámci kterého se nám podařilo odhalit několik případů nesymptomatických nádorů v časném stadiu, jejichž léčba má naději na úspěch.“
Další specialitou pracoviště je centrum biologické léčby, kde se aplikuje biologická léčba pacientům s nespecifickými střevními záněty, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. V gastroenterologickém centru IV. interní kliniky na FP se dále věnují časné diagnostice a screeningu kolorektálního karcinomu, i případů tohoto onemocnění v souvislosti s odkládanými preventivními prohlídkami přibývá.