„Svou pozici v čele České diabetologické společnosti vnímám jako určité vyvrcholení své práce,“ říká v rozhovoru prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D.

Diabetolog prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK byl v letošním roce zvolen předsedou České diabetologické společnosti. Vědeckým sekretářem se pak stal MUDr. Jan Šoupal, Ph.D. Oběma našim lékařům k úspěchu gratulujeme! Prof. Prázný nám v rozhovoru mimo jiné prozradil, proč si vybral obor diabetologie, s jakými problémy se odborná společnost v současnosti potýká nebo jaké jsou jeho vize.

Jak vnímáte své zvolení do čela České diabetologické společnosti?

Svou pozici v čele České diabetologické společnosti vnímám jako určité vyvrcholení své 25leté práce v oboru diabetologie na 3. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice, a především jako velký závazek. Děkuji všem kolegům, kteří mi svým hlasem svěřili svou důvěru. Rád bych navázal na dlouhou tradici kvalitní české diabetologie a přispěl k rozvoji tohoto oboru v budoucnu.

Jaké jsou Vaše vize?

Diabetologie se stejně jako celá medicína bude do budoucna měnit, budou se více uplatňovat moderní informační technologie a telemedicína. Elektronizace zdravotnictví by měla přispět k snazšímu sdílení dat a ke zlepšení rozhodovacích postupů nejen v diabetologii. Diabetologie je však díky rychlému zavádění moderních diabetologických technologií v posledních letech (především založených na kontinuální monitorace glukózy a cloudovém sdílení dat z CGM a moderních inzulinových pump) již na telemedicínu velmi dobře připravená a nebude proto velký problém možnosti diabetologů s poskytováním vzdálené péče rozšiřovat.

Určitou revoluci bude představovat zavádění technologií na principu umělé inteligence. Již v brzké době plánujeme screenovat diabetickou retinopatii pomocí automatické strojové analýzy digitálních obrazů sítnice již v ambulancích diabetologů.

Dalším významným bodem je pak zpřístupnění moderní antidiabetické medikace, která dnes má i významné neglykemické efekty, většímu počtu pacientů s diabetem a v časnějších stadiích diabetu tak, abychom mohli včas předcházet rozvoji komplikací. Úplně novým polem, do kterého se možná jednou pustíme, je digitální terapie.

S jakými nejpalčivějšími problémy či tématy se v současnosti ČDS nejvíce zabývá?

Diabetologie se stejně jako další specializované obory potýká s nepříznivou demografickou křivkou lékařů. Chybí nám velká část střední a mladší generace, velkým úkolem je proto přilákat do oboru nové kolegy. Ani tak nebude jednoduché narůstající počet pacientů s diabetem zvládnout, je proto nutné uvažovat o nových modelech diabetologických ambulancí s větším zapojením dalších nelékařů kromě diabetologických sester, například nutričních terapeutů a psychologů.

Byl to záměr nebo náhoda, že jste si vybral tento obor? Proč právě diabetologie?

Ze začátku to byla trochu náhoda, ale později již záměr. Do diabetologie mě doslova vtáhla pozitivní pracovní atmosféra v diabetologické skupině 3. interní kliniky pod dlouholetým vedením profesora Škrhy a s narůstajícím časem, který jsem oboru věnoval, jsem si uvědomil, jak důležité je umět propojovat dlouhodobou hyperglykémii do dalších oblasti interní medicíny. Ze začátku jsem měl pocit, že jsem si možná vybral trochu úzký obor, ale dnes se již jednoznačně ukazuje, že diabetologie je silně provázaná s nefrologií, kardiologií, angiologií, hojením ran a v neposlední řadě i s problematikou kognice a dalšími psychologickými aspekty. Můžu říct, že mě diabetologie baví stále víc. 

Kolik lidí v současnosti v ČR trpí diabetem I. a II. typu? Jak rychle číslo roste? Promítl se do zhoršení situace i covid?

Ta čísla jsou docela děsivá. V současné době máme v České republice asi 1 080 000 pacientů s diabetem a je téměř jisté, že do roku 2030 jich bude 1 280 000. V minulém roce počet pacientů s diabetem v České republice poprvé po mnoha dekádách poklesl, na jedné straně se na tom podílela zvýšená mortalita pacientů způsobená covidem a na druhé straně snížená diagnostika nových projektů daná poklesem v preventivních činnostech v primární péči. Tento pokles se ale prakticky okamžitě vyrovnal a nárůst pacientů pokračuje. Do budoucna to bude velký problém, kromě péče o diabetické pacienty, která je v České republice díky specializované diabetologii na velmi vysoké úrovni, budeme muset více uvažovat o preventivních činnostech. Bohužel je nutné zmínit, že ucelená strategie k prevenci metabolických onemocnění (včetně nadváhy a obezity) v České republice buď chybí, nebo není implementována.

Jak se Vy osobně udržujete v kondici? Zastáváte osobně zdravý životní styl?

Nejsem běhací typ a vlastně se do pohybu musím docela nutit. Beru to jako přirozenou součást rovnováhy mezi svým víceméně sedavým povoláním a nezbytným pohybem. Jako skoro každého mě také pobolívají záda a to řešit jinak než zdravou fyzickou aktivitou nejde.  Před kovidem jsem docela cvičil, pak už to bylo trochu složitější. S nadšením se mohu vyřádit na chalupě, kde je fyzické práce vždy víc než dost. Denně se vážím (až se mi manželka směje, že to přeháním) a snažím se udržet si hmotnost pod 100 kg. Naštěstí se na mně při mé skoro dvoumetrové výšce nějaké to kilo ztratí.