Dotazníkové šetření v rámci výzkumu GEP

Jsou zaměstnanci VFN spokojeni s rozvržením své pracovní doby, s přístupem nadřízených, mají pocit, že je postavení mužů a žen rovné? I takové dotazy se objevily v šetření.

V období od dubna do června 2022 probíhal v rámci VFN sběr dat – dotazníkové šetření, na jehož základě byl vypracován Plán genderové rovnosti (GEP), jehož existence je podmínkou při posuzování způsobilosti uchazečů z řad vědeckých a výzkumných institucí ve věci financování projektů z programu Horizont Evropa Evropské komise. Dotazník byl anonymní a byl zaměřen na oblast slaďování práce a osobního života, rovné příležitosti a kariérní růst. Z dotazníku vyplynula řada zajímavých dat a informací, požádali jsme vedoucí Odboru rozvoje a péče o zaměstnance VFN Mgr. Zuzanu Novou, MBA, aby nám některé přiblížila.

„S ohledem na to, že účast v šetření byla dobrovolná, zaměstnanci mohli dotazník anonymně vyplňovat na intranetu nemocnice v období 3 měsíců, účast 1111 zaměstnanců považujeme za úspěch,“ uvádí Mgr. Zuzana Nová a doplňuje: „Nejvíc zájemců se přihlásilo z věkové kategorie 40 až 49 let (31 % z celkové počtu), hned za nimi byli lidé mezi 50 a 63 lety věku (28 % účastníků) a následovala kategorie třicátníků (21 %). Zajímavé je, že zatímco u dvou starších kategorií převládaly o několik procent ženy – u čtyřicátníků byl poměr ženy muži 33 ku 23 procentům a u padesátníků 30 ku 24 procentům, mladší kategorii ovládli muži poměrem 30 ku 20 procentům.“

Nejčastěji dotazník vyplnili vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci, muži v 53 procentech a ženy ve 46 procentech, muži středoškoláci se na dotazníkové akci podíleli 27 procenty. A na to, jak naše nemocnice dopadla v některých oblastech, se můžete podívat v grafickém znázornění:

Zkrácené úvazky má téměř čtvrtina zaměstnanců VFN

Mezi často diskutované otázky mezi veřejností patří možnost pracovat v případě zájmu na částečný úvazek.  I tento dotaz samozřejmě v dotazníkovém šetření zazněl. Nejvíc respondentů odpovědělo, že tuto otázku nikdy nepotřebovali řešit (celkem 35 %), z toho 38 % mužů a 34 % žen. Téměř celá čtvrtina zaměstnanců VFN možnost zkráceného úvazku využívá (24 %), jedná se o 25 % žen a 21 % mužů! Podobná čísla patří i odpovědi na otázku: Mám tuto možnost, ale nevyužívám ji (celkem 27 % dotázaných). Pouze 6 procent zaměstnanců VFN by takové pracovní nastavení vítalo, ale nemá možnost ji na svém pracovišti uskutečnit.

Podobně žhavou otázkou současnosti jsou srovnatelné pracovní podmínky pro ženy a muže. Celkem 23 % dotázaných je přesvědčeno, že ve VFN to rozhodně platí (37 % mužů a 20 % žen), k hodnocení spíše ano se přiklonila téměř polovina dotázaných – 47 % (z toho 44 % mužů a 47 % žen), rozhodné ne se pohybuje na 5 procentech zaměstnanců.

Zpracovaný plán GEP je zveřejněn na webových stránkách VFN Plán genderové rovnosti VFN – Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.