Umělá inteligence posunuje diagnostiku na vyšší úroveň

V řadě medicínských oborů se začínají využívat sofistikované programy, které si poradí s velkým objemem dat, jsou schopné učit se, zdokonalit se a pomohou určit diagnózu. Diabetologové z 3. interní kliniky naší nemocnice díky nim mohou včas odhalit diabetickou retinopatii. Jak pomáhá diabetologům „umělá inteligence“, jsme se zeptali MUDr. Jana Šoupala, Ph.D., vědeckého sekretáře České diabetologické společnosti.

V různých oborech medicíny se umělá inteligence bude využívat nebo již využívá odlišným způsobem. Často se ale jedná o analýzu různých snímků, ve kterých program hledá známky typické pro dané onemocnění. Protože je lidský zrak poměrně nedokonalý, umělá inteligence může odhalit i změny, které nezřídka ujdou pozornosti. V našem případě pomáhá umělá inteligence s odhalením diabetické retinopatie. Ta patří k jedné z nejčastějších komplikací cukrovky a může skončit až slepotou. Nejnovější programy pro analýzu snímků sítnice odhalí retinopatii s vysokou mírou přesnosti během několikaminutového vyšetření. A jdou ještě dál: nejenže retinopatii odhalí, ale zároveň dokonce určí, o jaký stupeň retinopatie se jedná. Pokročilé verze takových programů budou v blízké budoucnosti využívat i oční lékaři, kterým umělá inteligence pomůže například ve sporných situacích, kdy není snadné určit, zda dochází k progresi již dříve diagnostikované retinopatie.

Dojde k vyššímu záchytu onemocnění
Typickým nálezem na očním pozadí při počínající retinopatii jsou takzvaná mikroaneuryzmata, což je možné představit si jako drobný „korálek“ navlečený na cévě, která vyživuje sítnici. Umělá inteligence mikroaneuryzmata lokalizuje a určí jejich množství. Podobně si poradí s jinými změnami, které jsou pro diabetickou retinopatii charakteristické.
Problém je, že i poměrně pokročilá diabetická retinopatie nečiní pacientovi žádné subjektivní potíže. Jedná se přitom, bez velké nadsázky, o časovanou bombu, která může jednoho dne „explodovat“ a pacient se probudí s poruchou zraku, kterou mnohdy není možné zcela upravit. Pokud ale dojde k odhalení retinopatie včas, je velká šance, že špičková oftalmologická péče, kterou v ČR bezesporu máme, dokáže tomuto nepříznivému scénáři zabránit. Každý pacient s cukrovkou by proto měl jednou ročně podstoupit preventivní vyšetření zraku zaměřené na retinopatii. Diabetiků máme v ČR více než milion a v dalších letech budou pacienti přibývat. Je tedy zřejmé, že nebude v silách očních lékařů vyšetřit preventivně všechny pacienty s diabetem. Oční lékaři budou navíc vytíženi péčí o nemalé množství pacientů, kterým již byla retinopatie diagnostikována. Již nyní má podle dat pojišťoven méně než polovina pacientů s diabetem vyšetřené oční pozadí v doporučené frekvenci 1x ročně. Proto jsem velmi rád, že se v ČR jako jedné z prvních zemí na světě podařilo prosadit tuto novou formu screeningu, a jsem rád, že Diabetologické centrum VFN hrálo při změně koncepce screeningu retinopatie v ČR velmi významnou roli. Věřím, že tato změna pomůže pacientům a usnadní i práci očním lékařům, kterým budou odesíláni preferenčně pacienti s podezřením na retinopatii. Je třeba zdůraznit, že oční lékař bude i nadále ten, kdo určí, zda změny, které odhalila umělá inteligence, skutečně odpovídají retinopatii.

Vyšší komfort pro pacienty
Při klasickém vyšetření podstupují pacienti „rozkapání“, tedy aplikaci léčiva do oka, které vede k rozšíření zorničky a umožní lepší vyšetření sítnice. Rozkapání je však nepříjemné a je spojené s přechodným zhoršením zraku. Pacienti jsou tak na několik hodin vyřazeni z běžného provozu. Nemohou řídit, pracovat na počítači atp. Naproti tomu fotografii sítnice, kterou poté zhodnotí umělá inteligence, zajišťuje tzv. non-mydriatická kamera. Celý proces se tedy obejde bez nutnosti rozkapání a navození dilatace zorničky. Vyšetření navíc proběhne při běžné kontrole u diabetologa a pacientovi tak odpadne další návštěva zdravotnického zařízení. Díky velkému úsilí České diabetologické společnosti je navíc tento výkon nově hrazen většinou pojišťoven. Vyšetření novou metodou se v tuto chvíli hodí zejména pro pacienty, kteří ještě nemají prokázanou retinopatii. Pacienti, kterým již byla retinopatie zjištěna, přecházejí do péče očního lékaře.

Odhalí řadu dalších nemocí, věk i pohlaví
Některé programy umělé inteligence umí zachytit i jiné oční nemoci, jako je věkem podmíněná makulární degenerace nebo zelený zákal. Vývoj bude pokračovat dál. Jak jsem již řekl, lidské oko je poměrně nedokonalý nástroj a zcela fyziologicky nevidí to, co může „vidět“ umělá inteligence. Programy pro umělou inteligenci již dnes s vysokou mírou přesnosti poznají, zda se jedná o sítnici muže či ženy, určí věk nebo zda pacient kouří. Proč by tedy umělá inteligence nemohla ze snímku sítnice v budoucnu odhalit řadu dalších nemocí, na které lidské oko nestačí?