Do nového vybavení investujeme i díky REACT-EU

Evropská komise v prosinci 2020 přijala nařízení, díky kterému vznikl nový investiční nástroj pomoci při oživení pro soudržnost Evropy – REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe). Česku poskytl třicet miliard z fondů EU. Z těchto peněz Ministerstvo pro místní rozvoj podpořilo více než 600 projektů po celé České republice. VFN získalo na investice do vybavení 690 milionů korun.

Finanční prostředky z REACT-EU byly v Česku rozděleny takto: 22,1 mld. Kč byly přiděleny pro zdravotnictví, 5 mld. Kč pro integrovaný záchranný systém (IZS) a 2,1 mld. Kč pro sociální infrastrukturu.

Co jsme již mohli pořídit
VFN se úspěšně přihlásila celkem do třech výzev v celkové výši 690 milionů korun. Každá výzva je určena pro vybrané klinické provozy, které splňují podmínky dotačního programu. Odbor zdravotnické techniky připravuje a realizuje nákupy přístrojů nejen ve spolupráci s klinickými pracovišti, ale i s Odborem veřejných zakázek, Odborem evropských grantů a Technicko provozním úsekem – Odborem energetiky a údržby.

Konkrétně 98. výzva, určená pro oblast urgentní medicíny, přinesla prostředky v celkové výši téměř 490 milionů korun. Z této výzvy se dosud pořídily například monitorovací systémy na různé JIP, EKG přístroje, anesteziologické věže, angiografický systém, archivační kardiologický systém, robotický systém DaVinci, sterilizační technika a další vybavení.

Další, 99. výzva, je určená na podporu onkologie a bariatrie. Ze získaných 142 milionů korun jsme dosud pořídili zdravotnickou techniku ve formě ultrazvukových přístrojů, EKG, bariatrických lůžek, operačních stolů vhodných pro obézní pacienty, další investicí byl systém pro monitoraci chemoterapie.

Třetí, 100. výzva, určená pro rozvoj laboratorních provozů, poskytla pro VFN prostředky ve výši 59,4 milionu korun. Finance zatím byly vynaloženy na obnovu a rozvoj sekvenátoru, průtokového cytometru, automatů, procesorů, cyklerů a dalších laboratorních přístrojů pro různá pracoviště VFN.

Program REACT-EU končí v letošním roce a celá řada zdravotnických technologií se bude ještě pořizovat. Další technologie čekají na dokončení stavebních úprav před jejich instalací a uvedení do provozu. Širší přehled o pořízených technologiích přineseme v některém z dalších vydání.

Pavla Kodatová
Vedoucí Odboru zdravotnické techniky