Co dělat, když…

… se objeví v nemocnici útočník se střelnou zbraní.
Nový seriál by měl pomoci zaměstnancům nemocnice s řešením krizových situací či mimořádných událostí.

Co to vlastně krizová situace je, jsme se zeptali Mgr. Libora Strkáče z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti VFN: „Jsou to události, které vyžadují okamžitou, koncentrovanou a komplexní reakci s cílem co nejvíce minimalizovat škodlivé následky pro pacienty, personál a samotnou infrastrukturu nemocnice. Pod kritickými nežádoucími situacemi, které mohou závažně ohrozit chod nemocnice, si můžeme představit útoky směrované proti personálu – útočník se zbraní, oznámení o uložení nástražného výbušného systému, násilné vniknutí, vzetí rukojmí, teroristický útok. Pod tyto situace lze zahrnout i výpadky technologických systémů, monitorovacího zařízení, laboratorního zařízení a dalších, které mohou ovlivnit poskytování péče. Mohou to být i havárie, jako jsou chemické úniky, přerušení dodávek vody, výpadky elektřiny, požáry. Naším úkolem je být připraveni na krizové stavy, minimalizovat dopady během jejich vzniku i po něm včetně odstranění následků a obnovení původního stavu. Klíčové pro úspěšné zvládnutí kritické situace je, aby nemocnice měla připravené plány na řešení těchto situací včetně proškoleného personálu, provádění pravidelných cvičení, sledování aktuálních bezpečnostních rizik, jejich vyhodnocování a nastavení adekvátních postupů.“ 

Jak se tedy chovat, když se potkáte s člověkem, který má střelnou zbraň a ohrožuje vás a vaše okolí?

Utečte, varujte své okolí!

V případě, že se v ordinaci, čekárně či v jiných prostorách nemocnice objeví člověk se zbraní v ruce, s níž ohrožuje své okolí, je třeba jednat.

  • Ihned volejte Policii ČR na lince 158 nebo 112.
  • Pokuste si zapamatovat co nejvíc o útočníkovi (jeho popis, druh zbraně – alespoň zda byla dlouhá nebo krátká).
  • Rozhodně se vyhněte přímému kontaktu!
  • Pokud můžete utéct, rozhodně to udělejte. Neřešte osobní věci či cennosti, všechno nechte na místě, a je-li úniková cesta, rozhodně ji využijte. Ideální je při útěku varovat i ostatní lidi a pomoci jim s útěkem do bezpečí také. 
  • Rozhodně varujte ostatní před vstupem do nebezpečné zóny.
  • Z bezpečí okamžitě nahlaste incident na linku 158.

Schovejte se!

V případě, že nemůžete utéct do bezpečí, je třeba najít místo, kam byste se mohli schovat. Jednejte potichu a rychle. Zamkněte nebo zablokujte dveře, ustupte od nich, kdyby chtěl útočník do dveří střílet. Schovejte se pod postel, stůl, za skříň, zkrátka za pevné předměty a objekty. Mobilní telefon přepněte na tichý režim, abyste na sebe zbytečně neupozorňovali, a zůstaňte potichu.

Bojujte!

Pokud je váš život v přímém ohrožení, je potřeba bojovat a jednat násilně. Snažte se rychle zneškodnit střelce a použijte k tomu všechny předměty, které máte v dosahu. Nezmatkujte, buďte efektivní a rychlí, jedině tak střelce a násilníka zaskočíte a můžete vyhrát.

Ve chvíli, kdy dorazí na místo kritické situace bezpečnostní složky, zůstaňte v klidu a poslouchejte jejich pokyny. Ruce držte vždy ve viditelné pozici, vyvarujte se křiku a divoké gestikulaci, i když jste prožili šok. Uvědomte si, že pomoc zraněným už je na cestě a vy jste udělali vše pro zdar a bezpečí všech zúčastněných.