Vysoutěžíme vše: od tužek až po strategické stavby, které nás dostanou na vrchol mezi nemocnicemi

Legislativně-právní odbor Všeobecné fakultní nemocnice v Praze uspořádal společně s renomovanou advokátní kanceláří GÜRLICH VÍTEK & PARTNERS kongres o změnách v zákonu o veřejných zakázkách ve zdravotnictví. Proč byla tato akce pro naši nemocnici důležitá a v čem, jsme se zeptali vedoucího LPO Mgr. Ivo Kartuse.

Rozhodli jsme se iniciovat kongres o novele zákona o veřejných zakázkách, protože jsme cítili podporu a potřebu vzdělávat naše zaměstnance. A nejen je, zájem projevila řada dalších zdravotnických zařízení z Prahy i celé ČR. Původně jsme předpokládali, že akci uspořádáme v naší nemocnici, ale když jsme téma po obsahové stránce otevřeli se spolupracující advokátní kanceláří, uvědomili jsme si, že si tato akce zaslouží daleko větší prostor. Největší zastoupení z 80 účastníků měla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, k dalším patřily zejména Fakultní Thomayerova nemocnice, FN Bulovka, FN Královské Vinohrady, FN Motol, Česká Lípa, FN U svaté Anny z Brna, Revmatologický ústav v Praze, ale i nemocnice krajské, například Kladno či Ústí nad Labem.

Proč právě veřejné zakázky?
Toto téma je velice vyhledávané, a to nejen pouze v našem nemocničním zařízení, ale ve všech zdravotnických zařízeních napříč celou Českou republikou. Bez veřejných zakázek nemohou nemocnice takřka fungovat. Předmětná novelizace má za cíl zejména snížení administrativní zátěže pro obě strany řízení a odstranění dosavadních nejasností a technických nedostatků.
V novele zákonodárce objasňuje a zpřesňuje uchopení pojmu smluv, rámcových dohod, či jak efektivně nastavit dynamický nákupní systém. Ve zkratce se dá říct, že by novelizace měla v očích odborné veřejnosti, resp. zadavatelů zapříčinit usnadnění zadávání veřejných zakázek a vypořádat se s nejasnostmi, které velmi rigidní z. č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, obsahuje.
Je však třeba mít na paměti, že zadáním veřejné zakázky starosti zadavatele nekončí. Samotné realizaci veřejné zakázky by měl zadavatel věnovat minimálně stejnou péči ať už z důvodu získání kvalitního a včasného plnění (což je ostatně samotným cílem zadávacího řízení), tak i z důvodu zajištění plnění veřejné zakázky dle smlouvy a relevantních právních předpisů.

Pro představu, o jaké veřejné zakázky VFN usiluje?
Jako státní příspěvková organizace řízená MZ ČR můžeme využívat pouze veřejnými zakázkami vysoutěžené služby. Ať již mluvíme o největších strategických akcí typu výstavba nového multifunkčního pavilonu A7, kde je rovněž zamýšlena výstavba heliportu, přičemž zde je nezbytné využívat několik veřejných zakázek v jedné akci, až po nákup brambor a mléčných výrobků pro stravování pacientů i zaměstnanců.

Budete s podobnými edukativními akcemi pokračovat?
V důsledku ohlasů na poslední pořádanou konferenci, na kterou slyšíme pouze a jenom samé kladné reference, to máme určitě v úmyslu. Již nyní se na nás obrací celá řada oddělení, respektive úseků, které přicházejí s dalšími tématy, jako např. pracovní právo – velmi důležité při vyjednávání s odborovými organizacemi. V otevírání nových problematických otázek týkajících se veřejných zakázek chceme dozajista pokračovat, je stále co řešit, o čem mluvit a nad čím diskutovat. Na konferenci například nezaznělo téma veřejné zakázky ve světle trestního práva, což osobně považuji za velkou škodu, jelikož zrovna na toto je nezbytné brát zřetel.