Odstartovali jsme projekt Rok prevence VFN

Rok prevence VFN je nový celoroční projekt, který jsme odstartovali v druhé polovině minulého měsíce.  Naším cílem je motivovat veřejnost k větší péči o zdraví a k návštěvám preventivních prohlídek.

Kampaní chceme přispět ke správnému pochopení smyslu prevence. Preventivní prohlídky by měly být součástí zdravého způsobu života, díky kterému lze předejít mnoha závažným onemocněním a cítit se dobře fyzicky i psychicky. I přes výzvy praktiků a dalších ošetřujících lékařů Češi stále ještě plně nevyužívají možnost absolvovat všechny dostupné preventivní prohlídky, na které mají ze zákona nárok. Stejně tak oddalují rozhodnutí, že podstoupí onkologický screening. Důvodem je i fakt, že mnozí přesně nevědí, co vše jim preventivní programy nabízejí. Navíc jim v mnoha případech chybí navigace podle jejich rodinné anamnézy a aktuálního zdravotního stavu.

Zapojení našich odborníků
Na vzniku programu se podíleli odborníci z několika klinik VFN, mezi nimiž je gynekologicko-porodnická klinika, onkologická klinika, dermatovenerologická klinika, klinika adiktologie, IV. interní klinika – gastroenterologie a hepatologie, I. klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, stomatologická a oční klinika a mnohé další. Jejich odborní garanti budou průvodci celým Rokem prevence. „Objednat se na preventivní vyšetření a absolvovat ho během pár minut je nesrovnatelně jednodušší než
podstoupit v budoucnu jakoukoliv léčbu, která může být v některých případech i doživotní. Včasný záchyt obtíží
dokáže předejít řadě pozdějších komplikací a zachránit nebo prodloužit život. Naše nemocnice proto připravila
na celý rok preventivní kampaň, prostřednictvím které zájemcům pomůžeme se v preventivních prohlídkách
orientovat,“ uvedla tisková mluvčí VFN Mgr. Marie Heřmánková s tím, že se projekt zaměří například na screening
nádorů prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, plic, na melanomy, rakovinu varlat a prostaty, ledviny,
játra, vliv alkoholu, kouření a obezity na zdraví, péči o srdce a cévy, vyšetření u stomatologa, gynekologa,
na očním oddělení a také budou zahrnuty běžné preventivní kontroly u praktického lékaře.

Prvním krokem je vyplnění dotazníku
Na průzkum svého zdraví se mohou všichni vydat díky jednoduchému dotazníku, který celý projekt odstartoval. Vybízí zájemce, aby si otestovali, zda dělají vše, co dnešní medicína nabízí pro prevenci nádorových onemocnění. Po vyplnění odpovědí v pilotním dotazníku program dokáže vygenerovat doporučení pro preventivní vyšetření, která je třeba podstoupit na základě rizikových faktorů. Dotazník je anonymní, pro vyplnění je důležité jen pohlaví a věk. Všeobecná fakultní nemocnice využije získaná anonymní data pro zlepšení poskytované péče.

Otestujte se i vy! Dotazník najdete zde: https://dotaznik.vfn.cz/prevence

Prosba na zdravotníky

Předpokládáme, že se zvýší zájem o preventivní prohlídky a může vzrůst i počet telefonátů na jednotlivé kliniky a ambulance. Chtěli bychom vás poprosit o součinnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o prevenci a preventivní vyšetření, je možné zájemce objednávat standardně tak, jak vám to umožní rezervační systém. Nikoli přednostně. Případné zájemce proto prosím nasměrujte např. na praktické lékaře s tím, že se mohou objednat až se žádankou, popř. jak mají dále postupovat. Připraveni jsou také naši telefonisté v Call centru VFN. Všem moc děkujeme za spolupráci!