Na zimní údržbu komunikací jsme připraveni

Přívaly sněhu a náledí patří ke komplikacím, se kterými se musíme vypořádat i v areálu naší nemocnice. Se zimním režimem údržby komunikací nás seznámil Jan Rašín z technickoprovozního úseku Oddělení správy areálu, který má na starosti správu ploch a zeleně.


Posypový materiál je skladován v hlavním areálu v objektu A4 a v areálu D v technologické budově. Operativní zásoby pro potřeby místní údržby mají jednotliví správci areálů mimo areály A a D a údržba-domovníci, případně přímo pracovníci klinik satelitních pracovišť. Menší množství posypového materiálu je i na jednotlivých vrátnicích.


Díky doplnění techniky v předchozích letech můžeme k údržbě využívat kolový traktor CLAAS 310CX s čelním nakladačem a radlicí, multifunkční stroj BELOS – zimní vybavení Multicar M 25 s radlicí, ruční traktor Honda s radlicí, ruční posypový vozík a ruční dopravní prostředky. Samozřejmě nemůže chybět lidská síla a využití ručního nářadí (hrabla, lopaty, košťata). Operativně zimní údržbu komunikací plánuje vedoucí Oddělení správy areálu podle veřejně přístupných meteorologických předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu a využíváme i mobilní aplikace pro sledování počasí. Snažíme se tedy po všech stránkách zabezpečit bezpečnost areálů v zimním období.

O komunikace a chodníky se staráme podle plánu zimní údržby, který je součástí havarijního plánu naší nemocnice.  Při vzniku náledí se údržba provádí pouze posypem inertním materiálem (písek a drobný štěrk), jen na vhodných místech – vstupy do klinik a svahové komunikace, můstky, schody ‒ se použije kombinace posypové soli a interního materiálu. Při sněžení se prvotně provádí pluhování a ruční odstranění sněhu z místních komunikací. Posypem jsou komunikace ošetřeny až po ukončení odklízení sněhu. O pořadí prací rozhoduje důležitost komunikací.