Musíme umět opatrovat svou duši

Je to klíč k překonání životních výzev. Tak vysvětluje svou vizi pořádat pro nelékařská zdravotnická povolání workshopové konference Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA. Budou se věnovat psychologické podpoře zaměstnanců, duševní hygieně, uvědomění si sama sebe a svých potřeb. První se uskutečnila 18. ledna letošního roku a obrovský zájem zaměstnanců VFN a jejich reakce na obsah přednášek ukázal, jak jsou tyto stránky osobnosti a života zanedbávané a jak je třeba o ně pečovat.

Má nějaký význam, že jste uspořádala workshopovou konferenci na téma psychologické podpory nelékařského zdravotnického povolání právě na začátek roku 2024, kdy se celý podzim řešila otázka lékařů?
Jde o jednu z klíčových problematik, které bych se v průběhu celého roku se svým týmem ráda věnovala. Je zcela jasné, že podzimní akce lékařů do jednotlivých zdravotnických týmů zasáhla. Sama řeším mnoho problémů s tím spojených. V týmech jsou i jiní profesionálové, kterým je důležité věnovat pozornost – sestry, záchranáři, zdravotní laboranti, radiologičtí asistenti a mnoho jiných. Mým cílem je postupně zvyšovat význam psychologické podpory zdravotníků a posilovat duševní zdraví, podporovat psychiku zaměstnanců a snažit se o ně v tomto ohledu pečovat.

Cítíte, že jsou pracovníci v nelékařských zdravotnických povoláních unavení a potřebují podpořit, odpočinout si, věnovat se sami sobě?
 Řada z nás čelí značnému pracovnímu tlaku, emočnímu zatížení a mnozí i nesnadným životním podmínkám. Tyto faktory ovlivňují nejen pocit únavy, ale především pak ovlivňují potřebu podpory.
Osobně směřuji nejen tuto akci, ale i další, které budeme realizovat k podpoře a vědomí, že musíme především umět pečovat o vlastní já, opatrovat svoji duši, je to klíč k tomu, abychom byli schopni čelit náročným podmínkám, uměli se s nimi zkrátka vyrovnávat a nebáli se životních výzev.

Proč zrovna témata sexuální zdraví, spánková a duševní hygiena a mindfulness?
Kdo z nás by nechtěl mít kvalitní spánek? U některých témat jde o základní potřeby, u některých o podporu. Začali jsme vybranými tématy a z hodnocení víme, že byla zvolena správně.

Jaký byl zájem a bude tato vaše aktivita pokračovat?
Zájem byl neuvěřitelný. Přiznávám, že na mnoho zájemců se vůbec nedostalo. Byla to testovací verze a mimořádně úspěšná. Hodnotící závěrečný dotazník vyplnilo celkem 90 % zúčastněných. Všichni zúčastnění se pak shodli na tom, že by si opakující akce podobného typu přáli. Hodnocení obecně byl balzámem pro realizátory celé akce. 

Kdy a jak?
Připravujeme mnoho menších, ale podobných akcí zaměřených na aktuální témata – z těch vybraných například zvládání stresu, zvládání úzkosti, sebeúcta, interpersonální vztahy, relaxace…

Velké poděkování patří mému týmu za organizaci a přípravu náročné akce, v čele s Kateřinou Fábry, která zajistila občerstvení a drobné dárky pro účastníky akce a samozřejmě všem kolegům z psychiatrické kliniky, kteří nám poskytli nejen prostory, ale ve všem vyšli vstříc a moc pomohli.