Co dělat, když…

mám podezření, že je můj kolega/kolegyně pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky.

„Požívání alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek na všech pracovištích VFN a v pracovní době i mimo tato pracoviště je zakázáno, zaměstnanec nesmí pod jejich vlivem nastoupit do práce, upozorňuje vedoucí Odboru kvality VFN Mgr Lucie Mlatečková.

V případě, že vznikne podezření, že některý ze zaměstnanců vykonává pracovní činnost pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, je každý povinen na tuto skutečnost upozornit svého nadřízeného vedoucího pracovníka a nahlásit nežádoucí událost do aplikace pro hlášení nežádoucích událostí v ServiceDesk.
Zaměstnanec, u něhož je podezření na požití alkoholu či jiné návykové látky, je na pokyn nadřízeného nebo nadřízených na dalším stupni řízení (např. vedoucí lékař směny, vedoucí sestra směny v pohotovostní službě apod.) povinen se podrobit orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření na SPIN k vyloučení skutečnosti, že pracuje pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. O provedení a výsledku vyšetření se pořídí písemný záznam (F-VFN-472).
Odmítne-li se zaměstnanec podrobit vyšetření, pohlíží se na něj, jako by vyšetření na alkohol či jiné návykové látky bylo pozitivní.
Orientační vyšetření v pracovní době provádí na žádost nadřízeného pověřený zástupce Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti (ve všední den do 15:30 hod., linka 4402, 4404), v době od 19:00 hod. do 7:00 hod. následně zaměstnanci Zásahové skupiny VFN (mobil 725 909 830, linka 3120).
K provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu či vyloučení užívání jiných návykových látek lze kontaktovat i Policii ČR, linka 158.