Kam v létě vyrazit?

Máte radši výstavy, přírodu, historii nebo akční trávení volného času? Inspirujte se několika našimi tipy pro volné dny.

Praha

Otevřené zahrady Černínského paláce
Praha 1
8. 6. – 29. 9.

Přijďte si prohlédnout veřejnosti běžně nepřístupné zahrady, do kterých se dostanete samostatným vchodem naproti Loretě. Černínská zahrada se rozkládá na ploše 1,7 hektaru a vznikla koncem 17. století. Na vzhledu zahrady se podílelo hned několik významných architektů své doby − Francesco Caratti, Domenico Rossi i František Maxmilián Kaňka, který zde postavil letohrádek. V 19. století se zahrada dočkala obnovy a proměnila se do stylu anglického parku. Černínská zahrada – Prague.eu

Výstava
20 let skleníku Fata Morgana v Troji
Praha 7
17. 5. – 31. 8.

V pražské botanické zahradě byl unikátní tropický skleník otevřen v roce 2004 a od té doby je oblíbeným cílem návštěvníků i obyvatel Prahy. Na ploše 1800 m² se nachází mnoho zajímavých a ohrožených druhů rostlin z tropů a subtropů, nechybí tropické jezero a flóra deštného pralesa, palmy, liány a orchideje. Historii skleníků aktuálně připomíná speciální panelová výstava. Hlavní stránka−- Botanická zahrada Praha (botanicka.cz)

Národní galerie celý rok zdarma pro děti do 15 let!
Národní galerie v Praze nabízí dětem a mládeži do 15 let vstup zdarma do všech stálých expozic. S dětmi můžete vyrazit třeba do Veletržního paláce, do Anežského kláštera, Valdštejnské jízdárny, ale také do paláců Schwarzenberského, Šternberského nebo Salmovského. Výstavy a akce | Národní galerie Praha (ngprague.cz)

Výstava
Tim Burton – Návraty
Praha 1
1. 5. – 30. 9.

Nejen milovníkům filmů amerického režiséra Tima Burtona je určena výstava v Obecním domě, která ho představuje i jako animátora, loutkaře, scenáristu a básníka. Burton ve své tvorbě s hravostí a lehkostí propojuje nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence. Mezi exponáty najdete bezpočet skic, návrhů scén, loutek i fotografií z jeho nejznámějších filmů, jako je Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward nebo třeba Karlík a továrna na čokoládu. Tim Burton opět v Praze! (timburtonpraha.cz)

Městskou krajinu Praha oživí Landscape festival 2024
Florenc – Žižkov – Malešice
13. 6. – 30. 9.

Pražský veřejný prostor na trase Florenc – Žižkov – Malešice oživí letošní ročník městského festivalu. Letošní ročník nese podtitul Cesta z města a zapojili se do něj přední architekti i výtvarní umělci. Objevte umělecké instalace a práci architektů a přijďte si prohlédnout pláž na Krenovce, altán na Jarově, dřevěnou pergolu nebo skateboardovou rampu za Nákladovým nádražím Žižkov či obří kladinu na radničním dvorku Prahy 3. Homepage | Landscape festival (landscape-festival.cz)

Kam se vypravit napříč republikou

Výstava
Martin Skalický – Sochy na hradě
Hrad Špilberk, Brno
20. 6. – 13. 4. 2025
Všechny expozice + rozhledna

Výstava představuje monumentální tvorbu Martina Skalického z období posledních sedmi let. Nechybí ani nejnovější sochy a nedá se vyloučit, že během výstavy ještě nějaké přibydou, jakmile je Martin Skalický dokončí. Umělec vyzývá návštěvníky, aby se nebáli soch dotýkat, sedat si na jejich podstavce, a když budou chtít, tak na ně třeba přivazovat stužky. Kurátor výstavy Robert Janás doporučuje se přijít na výstavu podívat i opakovaně, protože je možné, že se v průběhu roku budou sochy na svých stanovištích přesunovat. A to zdaleka není všechno, co na Špilberku můžete vidět😊 Hrad Špilberk − Muzeum města Brna (spilberk.cz)

V Plzni do synagogy i na Techmanii
Velká synagoga v Plzni je největší synagogou v České republice, druhou největší v Evropě a pátou největší na světě. Velkolepá stavba postavená v maursko-románském slohu se zajímavými interiéry slouží dnes i jako koncertní a výstavní sál. Byla postavena v letech 1888–1892 a najdete ji hned v centru města, v ulici Sady Pětatřicátníků. Na balkonech najdete dvě stálé expozice: historii plzeňských Židů a o judaismu, jeho rituálech při svatbách, porodu, popisuje všechny židovské svátky. Další informace na Židovská obec Plzeň (zoplzen.cz)

Techmania Science Center je interaktivní zábava plná poznávání, objevování a experimentování. Centrum je založené na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip nebo přírodní zákonitost či jev. Prozkoumat tu můžete infračervené záření, dozvíte se, co se děje ve vzduchoprázdnu, kdo se nebojí, může si sáhnout na 200 tisíc voltů, seznámíte se s přírodními zákony, vytvoříte vlastní vodní víry a tsunami, zažijete spoustu dalších poznávacích dobrodružství! Recepce & Rezervace: 737 247 581.

Výstava
Let It GROW Again!

Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 
9. 6. — 10. 11. 2024

Zasadit strom do centra naší pozornosti se s velkým úspěchem podařilo projektu GROW vídeňské galerie Belvedere. Alšova jihočeská galerie jej rozvinula a nechala růst v unikátní výstavě, která prohlubuje naše pochopení vztahu mezi uměním a ekologií a přináší nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot v naší společnosti. S kurátorem výstavy, autorem konceptu a textu Miroslavem Haľákem můžete navštívit komentovanou prohlídku a využít i další doprovodné programy pro dospělé i děti. Více se dozvíte na Belvedere na Hluboké – Let It GROW Again! AJG Alšova jihočeská galerie

Bobové dráhy

Bobová dráha v Harrachově je 1000 metrů dlouhá při 38 m převýšení, průměrném sklonu 6 % a maximálním sklonu 12 %. Má 17 zatáček a dvě atraktivní nadzemní křížení.

Špindlerovská bobovka patří podle špičkového výrobce unikátní technologie z 330 realizací mezi tři nejatraktivnější projekty tohoto druhu na světě. Včetně dopravního zařízení má délku 1400 m a jezdec si při jízdě s průměrným sklonem 7,03 % užije 22 zatáček, 5 jumpů (terénních zlomů) a tři tunely. Na jedno- nebo dvoumístných bobech mohou jezdit bez problémů všechny věkové generace, děti od osmi let samostatně, do osmi let v doprovodu rodičů. Díky kvalitnímu osvětlení může být dráha v provozu i po setmění.

Relax Park v Peci pod Sněžkou nabízí řadu aktivit, mezi nimi nechybí bobová dráha. Je dlouhá 900 metrů. Na horní stanici vás dopraví vlek a dolů jedete sami 700 metrů dlouhým sjezdem. V některých místech budete až 8 metrů nad zemí. Dvoumístné vozíky/boby mohou dosáhnout rychlosti až 40 km/h. Dráha je zkonstruovaná pro celoroční provoz, jezdí se za každého počasí – tedy i za deště nebo v zimě při metrové pokrývce sněhu. Děti do 8 let musí jezdit s doprovodem osoby starší 12 let.

Ilustrační obrázek

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře
Výstava
Jan a Eva Švankmajerovi DISEGNO INTERNO
do 4. 8. 2024

Celoživotní dílo světově proslulého umělce Jana Švankmajera a jeho manželky Evy můžete obdivovat až do 4. 8. v Kutné Hoře. Výstava se koná v roce 90. narozenin Jana Švankmajera a představuje všechny tvůrčí oblasti, do kterých tento český surrealista zasáhl – koláže, grafika, objekty, knižní ilustrace, medijní kresby, taktilní experimenty, sběratelství a samozřejmě film. Důležitou součástí expozice je také prezentace malířského díla autorovy manželky Evy Švankmajerové. Výstavu doprovází série přednášek, filmových projekcí a komentovaných prohlídek. „Ústředním námětem projektu je tzv. disegno interno čili ,vnitřní uspořádání‘, tedy umělcovo obrazotvorné chápání podstaty daného námětu. Jde o princip, který ve Švankmajerově pojetí spojuje rudolfinský manýrismus a surrealistický ,vnitřní model‘,“ dodává kurátor výstavy Richard Drury. Výstava zohledňuje spojitosti mezi jejich dílem a jedinečnou duchovní pamětí bývalé jezuitské koleje a Kutné Hory obecně. Více na www.gask.cz