Inspiraci našly ve vlastních zkušenostech a rozhodly se je předat kolegům. Tak vznikl Jídelníček pro zdravotníky, jehož autorkou je vedoucí nutričních terapeutů ve VFN Mgr. Lucie Růžičková. Koordinátorka ošetřovatelské péče Mgr. Kateřina Fábry přišla s nápadem a pomohla vznik brožury zrealizovat. Jejich společné dílo se snaží jednoduchými radami pomoci nejen zdravotníkům, kteří pracují ve směnném provozu, aby si správným stravováním zachovali zdraví a vitalitu. Obě dobře vědí, jak je náročné udržet si při nepravidelném pracovním režimu dostatek energie, nepřejídat se a zůstat v psychické i fyzické kondici. A právě v tom hraje naprosto klíčovou roli správná výživa.

„Strava, zásady správného stravování jsou moje profese, těmto tématům se věnuji dlouho, ale teprve před přibližně čtyřmi lety jsem se dostala do osobní situace, kdy jsem si uvědomila, že pokud chci být zdravá, dožít se vyššího věku v dobré kondici, musím začít přemýšlet také nad tím, co a jak jím,“ komentuje vznik nápadu Mgr. Lucie Růžičková. „Mám taky naprosto konkrétní osobní zkušenost,“ potvrzuje Kateřina Fábry a vysvětluje: „Když jsem pracovala ve směnném provozu a nevěděla jsem, jak mám jíst, brzy jsem na sobě začala pozorovat změny, které mi nebyly příjemné a se kterými jsem se necítila dobře.“
Nedostatek času, přemíra protichůdných informací
Lucie a Kateřina se shodly na pojmenování základních problémů, které řeší řada lidí nejen ve zdravotnictví: nedostatek času na jídlo, stres a příliš rychlý život, přemíra často protichůdných informací na spoustě míst, ať se jedná o sociální sítě, nejrůznější weby a publikace o výživě. „Když jsem pročítala různé zdroje, často jsem si uvědomovala, že informace v nich jsou podávané zbytečně složitě a nepřehledně. Někdy navíc vyvracely samy sebe navzájem. Chápala jsem, že mohou čtenáře odradit,“ říká Lucie Růžičková. Rozhodla se proto, že sama na sobě otestuje základní jednoduchá pravidla zdravého stravování, která budou srozumitelná. Využila k tomu běžně dostupné, finančně nenáročné suroviny a postupy, které šetří čas.
Půvab je v jednoduchosti
„Mám ráda jednoduchost ve všem, i ve stravování,“ vysvětluje Lucie Růžičková a jednoduchý je i Jídelníček pro zaměstnance. Snaží se zavzpomínat na způsoby přípravy jídel, které se praktikovaly dřív, suroviny, z nichž vařili naši předkové. Třeba kvašení. „Jíme příliš vysoce zpracovaných potravin – polotovary, konzervy, uzeniny. Zapomínáme na řadu surovin, vaříme jen čočku na kyselo, ale je i černá nebo červená čočka, která nenadýmá…,“ vypočítává Lucie Růžičková. „V jídelníčku najdou naši kolegové nejen recepty pro inspiraci, ale také základní nákupní seznam, co mít doma nebo ve službě, když je doženou chutě.“

Základ je praktičnost
Základní informace, které najdou čtenáři v jídelníčku, jsou rady, jak jídlo připravovat, jak se postupně jednoduchými kroky propracovat k ozdravení jídelníčku, najdou tam řadu jednoduchých receptů i tipy, jak zdravě mlsat nebo jak připravit běžně používané suroviny originálně, zdravěji, s novou chutí. Vše přehledně graficky zpracovala BcA. Anna Hlobeňová, DiS.
„Zaměřili jsme se na kolegy ve směnném provozu, těm je náš jídelníček určený především,“ dodává Kateřina Fábry a konstatuje: „Nepravidelnost ve stravování, málo spánku, stres, to všechno jsou důvody, které vedou k nadváze, nepohodě a zdravotním potížím.“
Workshopy, které recepty a fígle předvedou v praxi
Obě plánují v rámci aktivit psychosociální podpory zaměstnanců naší nemocnice, které s velkým úspěchem pořádá Úsek pro nelékařská zdravotnická povolání více než rok, spustit od března letošního roku řadu workshopů. „Na nich naši kuchaři připraví lahodné a zdravé pokrmy inspirované recepty z naší kuchařky. Účastníci je budou moci ochutnat, ale také se přesvědčit, jak snadno si je mohou připravit doma. Probereme nejrůznější možnosti, jak využít co nejjednodušší postupy a obohatit jídelníček. Stejně tak nabídneme různé fígle, jak upravit běžné základní suroviny nově nebo jaké potraviny do jídel přidat,“ těší se. Workshopy budou pro menší skupiny zájemců, kolem deseti, patnácti lidí, aby byl prostor na dotazy a debatu. Kdy a kde? Od března 2025 v odpoledních hodinách od 14:30 do 15:30 hodin v jídelně VFN na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie. Termíny s možností přihlášení budou brzy zveřejněny. Určitě přijďte!