„IT by mělo být funkční a téměř neviditelné,“ říká náměstek ředitele Mgr. Ivan Veselý, MBA

Ředitel nemocnice David Feltl jmenoval nedávno náměstkem Úseku informatiky a digitální transformace Ivana Veselého. Přestože pochází z obce Nivnice na Slovácku, žije již 22 let v Praze. Jaké jsou jeho vize, zkušenosti nebo záliby? Rozhodli jsme se vám nového člena managementu VFN představit! 

Co bylo vaší profesí, než jste byl jmenován do funkce Náměstka ředitele pro Úsek informatiky a digitální transformace? 

Prakticky celý svůj dosavadní profesní život jsem strávil ve finanční sféře, v bankách a pojišťovnách. Přišel jsem z ČSOB Pojišťovny, nicméně na všechna svá dosavadní působiště vzpomínám rád. Nejvíce vzpomínám asi na eBanku, krásný projekt nového pojetí bankovnictví blíže lidem a jejich každodenním potřebám bez zbytečné byrokracie. Vypíchl bych ještě projekt revitalizace datového skladu České pojišťovny. To bylo zase zajímavé svou robustností, složitostí, ale i fajn lidmi, se kterými jsem měl čest spolupracovat a bez nichž by to nikdy, ale ani nikde jinde, nešlo. 

Máte za sebou i nějakou zkušenost ze zdravotnictví? 

Nemám, je to moje první zkušenost. Řešení pro nemocnice z dob mého působení na fakultě byly epizodního charakteru a odehrály se tak dávno, že vlastně ani neexistovaly. 

V čem se podle vás oblast IT ve zdravotnictví liší od IT v jiných rezortech? 

Nemyslím si, že jedna oblast IT je zásadně jiná od jiné oblasti. IT má poskytovat služby, které jsou z podstaty postavené na využití různých technologií tak, aby uživateli pomohly a splnily to, co potřebuje dělat. Aby ulehčily a zrychlily uživatelovu práci. V tomto ohledu rozdíly nevidím. Dokonce i v požadavcích na ekonomiku a na efektivitu toho, že technická řešení nemohou zbytečně zvyšovat náklady a musí být dlouhodobě udržitelná, jsou si podobná. V čem v principu rozdíly jsou, je dáno odbornou činností a zaměřením uživatelů, pro které jsou IT služby určeny. Rozdíly také mohou být v požadavcích na bezpečnost poskytovaných IT.  A také, bohužel, rozdíly vnímám i v uvědomění si, že ať se to někomu líbí nebo ne, IT je tady všude kolem nás a vstupuje nám aktivně do životů. IT by podle mých idealistických představ mělo být funkční a téměř neviditelné. A už se těším, až mi to při první nějaké poruše v nemocnici někdo připomene 😊. Bohužel technické i netechnické věci jsou poruchové. 

Proč jste si vybral právě VFN? 

Těch důvodů je asi více, některé vážnější, některé banálnější. Chtěl jsem změnit oblast působení, ale zároveň jsem chtěl využít svých zkušeností a toho, co umím. Rád bych se ještě dál něco naučil. S jistými ideály chci být praktickým řešením blíž lidem a jejich potřebám. Mít radost z toho, že vidíte výsledek, že řešení fungují a pomáhají. Ne jenom z toho, že zvyšujete zisk a zrychlujete platební transakce.  

Jaké jsou vaše cíle ve VFN? Čeho byste tu chtěl dosáhnout? 

Jsem vzděláním matematik a fyzik a opravdu mám rád, když věci fungují. Je to skvělý pocit, když technika lidem pomáhá. Aby tomu tak bylo i tady ve VFN, musíme rozumět tomu, čemu sloužíme, jak pracují ti, které máme technologiemi podporovat, a jak funguje to, pro co máme hledat praktická, funkční, jednoduchá řešení. Příroda se s tím také nemaže. Cokoliv, co je v přírodě složité nebo nepoužívané, zaniká. Mým hlavním cílem je, aby IT bylo pravdu užitečné. 

Jak nejraději relaxujete? 

Sportem. Poslední dobou mu aktivně ale moc nedávám a tzv. pasivní mód začíná být vidět i navenek. Dvaadvacet let, každé úterý a čtvrtek, v dobrém i zlém a ve stejné partě hrajeme beach volejbal. Aspoň jednou týdně si pak zajdu na in-liny. Pokud čas a počasí dovolí, rád lyžuji a hraji golf. Vzhledem k tomu, že mám doma dvě aktivní děti, které pětkrát týdně trénují a o víkendech většinou závodí, máme to se ženou jasně ložené. Setkat se s přáteli a další rodinou bývá logistickým oříškem. Také rád kupuji knihy, a když zbyde čas, mám je i ke čtení. 😊