Nová kniha představuje lékaře VFN jako sportovce

Věděli jste, že někteří lékaři naší nemocnice byli během studií vrcholoví sportovci a řada z nich podává chvályhodné sportovní výkony ještě dnes? Rádi bychom vám přestavili zbrusu novou knihu rozhovorů s názvem Pohyb v životě a medicíně, za níž stojí doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. z III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu VFN a 1. LF UK, novinářka a nutriční terapeutka Bc. et Bc. Lucie Burdová a sportovec, kreslíř a ilustrátor Petr Urban. S jakým cílem kniha vznikala, které lékaře autoři vyzpovídali nebo z koho si svými vtipy vystřelil známý humorista? Zeptali jsme se docenta Martina Matoulka. 

Co bylo důvodem vzniku nové knihy? 
Kniha by měla především sloužit k zamyšlení nad významem pohybu i při práci. Pohybové aktivity totiž dost ustupují nejen z běžného života, ale i z medicíny a léčebných postupů. Navíc jsem chtěl představit naše lékaře, docenty a profesory jako sportovce. Málokdo totiž tuší, kolik z nich v minulosti sportovalo na profesionální úrovni. Již za studií jsem si všiml, že všichni, kteří sportují během studia pravidelně a dosahují předem daných cílů, většinou studují bezproblémově. Na rozdíl od těch, kteří nic nedělali a jen se učili. Sám jsem se potkával s pedagogy, kteří byli aktivními sportovci. Cílem knihy bylo tedy představit významné osobnosti české medicíny a jejich vztah ke sportu a pohybu, a zároveň je ukázat jako „normální“ lidi, kteří také nosí trenýrky. 

O kterých konkrétních lékařích se můžeme v knize dočíst?
V knize je celkem jednatřicet rozhovorů. U každého je vždy sportovní medailonek osobnosti a profesní životopis. Povídali jsme si třeba s profesorem endokrinologie Petrem Broulíkem, se kterým jsem začínal na oddělení D3 III. interní kliniky, a dokonce jsem s ním jako student medicíny chodil hrát basket. Z dalších sportovců bych rád jmenoval Antonína Pařízka, který závodně běhal sprint a štafetu, Richarda Češku, jehož sen o Wimbledonu se rozplynul po čtyřicítce, profesora onkologie a zároveň tenistu Luboše Petruželku. Nechybí tam ani Aleš Linhart, Michal Miovský, Hana Papežová, Lubor Vítek, Michal Vrablík, judista Pavel Harsa, Štěpán Svačina nebo Eva Horová. Rozhovory jsme dělali ale i s lékaři mimo naši nemocnici. V knize tak nechybí třeba Jan Pirk, Jan Měšťák, Lukáš Pollert nebo Pavel Bém, se kterým rozhovor probíhal telefonicky z Islamábádu před jeho pokusem zdolat horu, kterou ještě nikdo nezdolal. 

Ukázka z knihy – sportovní medailonek prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.

A co vy osobně? Je v knize také rozhovor s Martinem Matoulkem? 
Ano, osobně mám ke sportu velmi blízko. Od osmi let jsem hrál basketbal, a to za Vyšehrad, Roudnici nad Labem, krátce i v Litoměřicích a Mladé Boleslavi. V současnosti jsem hrající trenér mužstva VŠTJ Medicina Praha, kde jsou vesměs hráči o patnáct i dvacet let mladší než já. Hrajeme nejvyšší pražský přebor. Snažím se pravidelně běhat a motivovat ke sportu i svého syna. 

U jednotlivých rozhovorů jsou i vtipné ilustrace Petra Urbana. Jak vznikla vaše spolupráce?
Před časem u nás ležela jedna obézní pacientka a přivezla mi jeho kalendáře s podpisem jako dárek. Znal jsem jeho vtipy, věděl jsem, že je to vrcholový sportovec a pak asi před deseti lety jsem ho viděl v televizi, jak v padesáti letech v popraskané olympijské kombinéze získal jako sáňkař svůj sedmnáctý titul. Řekl jsem si, že bych s ním rád něco napsal. Humor léčí, smích uzdravuje, a tak jsem si ho přizval na pomoc, aby každý rozhovor okořenil vtipem. S Petrem Urbanem jsem navíc také udělal v knize rozhovor a dali jsme mu titul HUDr. – doktor humoru. 

Říká se, že bývalí vrcholoví sportovci mívají v pozdějším věku sklony k obezitě. Je to pravda? 
Napíšeme o tom s Petrem Urbanem příští knihu. Bude se jmenovat Sportem ku zdraví a vyzpovídáme bývalé sportovce. Někteří z nich přibrali, někteří onemocněli, jiní se udržují. Petr Urban je vyzpovídá přes sport, já přes zdraví a pak si z nich Urban ještě udělá srandu vtipem. 

Kde se dá nedávno pokřtěná kniha sehnat? 
Zájemci ji seženou standardně v distribuci a v nejrůznějších e-shopech s knihami. V případě, že si ji zakoupíte na www.nakladatelstvi-nol.cz a zadáte kód VFN2020, dostanete na ni do Vánoc slevu 20  % procent.