Očkování a konzultace pro každého

Ústav imunologie a mikrobiologie VFN a 1. LF UK rozšiřuje možnosti vakcinace i proti jiným onemocněním než jen proti Covidu-19. Očkovat se mohou nechat zaměstnanci i zájemci z řad veřejnosti. Součástí rozšíření je i možnost konzultací a doporučení očkování v rámci takzvané cestovní medicíny. Na podrobnosti jsme se zeptali primářky MUDr. Zuzany Humlové, Ph.D.

Proč jste zřídili tuto službu?
Existuje celá řada dalších onemocnění, jako je například hepatitida A, klíšťová encefalitida, pneumokoková a meningokoková onemocnění, u nichž vakcinace významnou měrou přispívá k ochraně zdraví. Tato služba je nabízena pacientům, u nichž je plánována splenektomie (operační vyjmutí sleziny, které se provádí při některých onemocněních nebo poranění sleziny) nebo kteří již splenektomii podstoupili a měli by být v rámci prevence očkováni zejména proti pneumokokovým, meningokokovým a hemofilovým infekcím, ale také proti chřipce. U těchto pacientů vakcinaci hradí pojišťovna.

Jak se lze k očkování zaregistrovat?
Zájemci se mohou v současné době objednat prostřednictvím ambulance na telefonním čísle 22496 6249.

Jaká očkování nabízíte?
Veřejnosti nabízíme možnost očkování proti klíšťové encefalitidě, pneumokokům, meningokokům skupiny A, C, Y, W a meningokokům skupiny B, dávivému kašli a dalším infekcím. V rámci cestovní medicíny poskytujeme konzultace infekčních rizik a provádíme vakcinaci například proti hepatitidám A a B, břišnímu tyfu, vzteklině, choleře. Jsme i jedním z pracovišť, které nabízí očkování a vystavení certifikátu proti žluté zimnici, které je povinné před vstupem do některých oblastí, zejména subsaharské Afriky a Latinské Ameriky. Zde je důležité objednat se včas před plánovanou cestou, nejlépe dva měsíce před termínem odjezdu.

V jakém provozu bude očkovací ambulance fungovat?
V současné době očkujeme vždy v pátečních dopoledních hodinách. Ceník očkovacích látek je uveden na webových stránkách VFN.

Jaké plusy to má pro nemocnici?
Rozšíření povědomí o možnostech dalších očkování, zejména pak pro lékaře, kteří pečují o pacienty, kde se zvažuje nebo byla provedena splenektomie, což dosud nebylo možné. Ambulance nabízí služby i zaměstnancům VFN a jejich rodinným příslušníkům. Nově je například ze zdravotního pojištění plně hrazeno očkování proti klíšťové encefalitidě všem osobám starším padesáti let.