Naše klinika chce být především vstřícná

Od 1. září byl prof. MUDr. David Cibula, CSc. jmenován přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost? 
Určitě mi to udělalo radost. A výzva je to bezpochyby velká.

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize? 
Klinika pracuje velmi dobře, je tradičním výzkumným a výukovým centrem v ČR, je výjimečná tím, že má silné týmy v mnoha oblastech našeho oboru. Já se budu snažit o to, abychom optimálně využili naší odbornosti, rozšířili nabídku našich služeb v oblastech, kde jsme výjimeční, abychom vytvořili vstřícné prostředí pro pacienty a jejich doprovod a společně s ředitelstvím a vedením fakulty našli cestu, jak zvelebit některé části kliniky, které jsou nevyhovující pro zdravotnický provoz.

Jak vidíte vaši kliniku za 10 let? 
Za 10 let bychom mohli mít v Praze kompletně rekonstruovanou gynekologicko-porodnicko-neonatologickou kliniku s historií začínající v 18. století, v původní nádherné neogotické budově, přitom však splňující požadavky moderní medicíny,  na kterou by byla Praha pyšná.    

Prof. MUDr. David Cibula, CSc., FCMA, je onkogynekolog a gynekolog, porodník. Vystudoval 1. lékařskou fakultu UK a na Gynekologicko-porodnické klinice VFN a 1. LF UK pracuje od roku 1992. Od roku 2004 je zde vedoucím Onkogynekologického centra, od 1. září pak převzal funkci přednosty kliniky. Má atestaci z gynekologie a porodnictví, klinické onkologie a onkogynekologie. Věnuje se zejména léčbě gynekologických zhoubných nádorů. Je autorem a koordinátorem několika mezinárodních akademických studií v oblasti radikální chirurgické léčby karcinomu děložního hrdla. Byl prezidentem Evropské společnosti gynekologické onkologie (ESGO), založil a vede mezinárodní kolaborativní skupinu pro klinický výzkum v gynekologické onkologii (CEEGOG), je koordinátorem mezinárodní pracovní skupiny pro klinické doporučené postupy léčby karcinomu děložního hrdla (ESGO), je předsedou Onkogynekologické sekce ČGPS ČLS JEP a členem Vědecké rady 1. LF UK.  Je autorem nebo spoluautorem více než 250 zahraničních odborných publikací. Je ženatý, má 3 děti, jeho koníčkem jsou hory.