Jaká je úroveň využívání přístroje ECMO napříč státy Evropy?

V práci s přístrojem ECMO (extrakorporální membránová oxygenace) patří váš tým k naprosté špičce v Evropě (i ve světě), předáváte na kongresech své zkušenosti ostatním. Jak se ECMO využívá ve světě?

Odpovídá prof. MUDr. Jan Bělohlávek, Ph.D., primář II. interní kliniky VFN a 1. LF UK

V problematice ECMO došlo letos k principiálním posunům a změnám. Česká republika a naše centrum v tomto smyslu hrálo zásadní roli. Jednak jsme publikovali výsledky studie Prague OHCA v časopise JAMA, které potvrdily účinnost ECMO u pacientů s tzv. refrakterní srdeční zástavou. Tato práce měla nebývalý ohlas, což vedlo k tomu, že jsem inicioval vytvoření nové pracovní skupiny v rámci evropské společnosti EuroELSO. První konference této pracovní skupiny se konala právě minulý měsíc v Praze s hojnou účastí ze světa – sály byly plné, což nás těšilo. Účast předních expertů byla nebývalá.

Dále jsme v celoevropském měřítku dokončili první analýzu dosud největšího souboru COVID+ pacientů léčených ECMO, publikace právě vychází v Lancet Respiratory Medicine a nepochybně bude také hojně komentována. Dokazuje, že jen multicentrická, panevropská spolupráce má dnes sílu jasně definovat některé léčebné postupy, účastnilo se totiž 133 evropských center!

Zcela recentně, konkrétně včera, pak byla na kongresu AHA (American Heart Association) prezentována profesorem Ošťádalem naše multicentrická česká studie ECMO-CS (Nemocnice na Homolce, VFN a FN Plzeň), simultánně publikovaná v časopise Circulation, která přinesla trochu kontroverzní vhled do role ECMO u kardiogenního šoku. Každopádně se jedná o problematiku velmi živou, ECMO je v celé Evropě využíváno rutinně u pacientů s respiračním selháním, rozšiřuje se využití u pacientů se srdeční zástavou a čekáme na další velké studie, které budou definovat roli u kardiogenního šoku. Je potěšující, že naše centrum hraje v tomto smyslu klíčovou roli, a o to více je zavazující v tomto smyslu naše služby dále kultivovat a rozšiřovat.