Vyhrajme letos boj s kily navíc!

Vánoční čas je zátěžová doba nejen na nervy, ale i na naše trávení a hmotnost. Často i ti, kdo mají pevnou vůli po celý rok, neodolají vábení vánočního hodování… Jak si zahřešit bez fatálních následků, radí nutriční terapeutka Mgr. Aneta Sadílková.

Pokud uvažujeme o období Vánoc, měli bychom si nejprve ujasnit, jak dlouhé období tím máme na mysli. V případě, že tím myslíme Štědrý den, první a druhý svátek vánoční a poté Silvestr, jsou to dohromady pouze čtyři dny. I kdybychom se po tyto dny naplno oddali jídelním radovánkám a většinu dne trávili v křesle, nepovede to k rapidnímu váhovému přírůstku. Pokud však náš stravovací a pohybový režim dáme na poslední kolej první adventní nedělí počínaje a svátkem Tří králů konče, můžeme si být jisti, že měsíční NErežim se na nás podepíše.

Důležité je si uvědomovat „rizika“ Vánoc a vytvořit si strategii
Základním předpokladem pro příjemně prožité a dobře (hmotnostně i jinak) zvládnuté období Vánoc je mít toto období takzvaně pod kontrolou. Vždyť Vánoce jsme prožili už tolikrát, že jejich průběh můžeme velmi přesně předem odhadnout. To nám umožní vytvořit si plán. Mimo jiné i plán jídla a pohybu. Případně strategii pro „zátěžové“ situace typu vánoční večírek či návštěva příbuzenstva.

Plán pohybu
Už v průběhu celého prosince se nevymlouvejte se na nedostatek času a nevynechávejte své běžné pohybové aktivity, naopak jich přidejte více nebo se jim věnujte po delší časový úsek. Jedině tak se vám může podařit alespoň částečně „spálit“ přebytečnou energii z jídla. Chůze může bohatě stačit, nastavte si cílový denní počet kroků, který může být ideálně o 10 % vyšší než v běžných dnech, a ten dodržte.

Plán jídla
Pokuste se i během vánočních svátků jíst jen třikrát, maximálně pětkrát denně a neuzobávejte mezi jídly. Malé chuťovky v průběhu dne a po večeři přinášejí často v součtu značnou energetickou nálož, kterou si ani nemusíte uvědomit.  Tradiční vánoční dobroty si vychutnejte, ale nepojídejte je celý den. Pochutiny typu cukroví, tyčinek, oříšků nemějte vystavené na stole, zvlášť pokud víte, že jim nedokážete odolat. Jezte je kontrolovaně, cíleně si je zařaďte do svého jídelníčku, třeba jako dezert ke kávě podávané po obědě.

Spočítejte si kalorie
Dobré je zjistit si energetickou hodnotu pochutin, abyste si dokázali představit, jakou část denního kalorického příjmu pokryjí. V tabulce jsou pro představu uvedeny některé typické položky hojně se vyskytující ve vánočním jídelníčku. Jejich energii a obsah tuků porovnejte s celkovým denním příjmem energie, který se může pohybovat například kolem 8000 kJ (1900 kcal) a příjmem tuků 65 g na den. Nezapomeňte, že tuk obsahuje dvojnásobek energie v porovnání s cukrem.

Zapomenout nesmíme ani na alkohol, který nejenže má velký obsah energie, ale navíc zvyšuje chuť k jídlu a je dokonce přímo spojený s konzumací dalších pochutin, jako jsou klobásy k pivu nebo třeba tučné sýry k vínu. Podobně rizikové jsou i slazené nápoje, džusy apod., jejich popíjení v průběhu dne může energetický příjem navýšit až nečekaně.

PochutinaObsah energie ve 100 g/mlObsah tuků ve 100 g/ml
vanilkové rohlíčky1930 kJ/460 kcal23 g
linecké cukroví2200 kJ/524 kcal30 g
slané tyčinky z listového těsta2100 kJ/500 kcal35 g
arašídy2500 kJ/595 kcal48 g
vaječný koňak1400 kJ/333 kcal10 g
trvanlivý salám (uherák, herkules)1900 kJ/452 kcal38 g

Alkoholické a slazené nápoje

víno červené 200 ml640 kJ/153 kcal
víno bílé suché 200 ml600 kJ/143 kcal
pivo 10° 500 ml655 kJ/156 kcal
tvrdý alkohol 50 ml460 kJ/110 kcal
pomerančový džus/kolový nápoj 500 ml900 kJ/214 kcal

Zdroj: www.kaloricketabulky.cz (průměrné hodnoty)

Platí také pravidlo, že v rámci jednoho dne by mělo být v jídelníčku pouze jedno hlavní jídlo s vysokým obsahem energie. Tedy pokud si dáte k obědu svíčkovou nebo vinné klobásy, k večeři si dejte jídlo s nízkým obsahem tuků a energie, například kuřecí přírodní maso s bramborem nebo chléb s cottage sýrem a zeleninou.