Zpětná vazba je pro mě zdrojem inspirace

Tereza Hoření je lektorkou IT a téměř 6 let pracuje na Úseku informatiky a digitální transformace VFN. V repertoáru má celkem 60 témat školení. Absolventi IT kurzů z celé nemocnice jí často děkují, že se díky jejímu vedení stávají při práci s počítačem odvážnější a z IT technologií mají menší strach. Řada účastníků nezůstane u jednoho školení.

Pracovala jste vždy v IT?
V IT oboru pracuji posledních sedm let. Zároveň však celý život učím. Nejvíc mě baví učit dospělé a seznamovat je s tím, jak jim IT může usnadnit práci. Od střední školy také školím lidi trénovat svoje psy a připravuji i budoucí psí instruktory.

Co vás přivedlo do VFN?
Externí spolupráce s VFN na školeních SharePointu, když jsem pracovala pro jinou společnost. Nakonec jsem přešla přímo pod VFN.

Co je v rámci úseku informatiky náplní vaší práce?
Zabývám se hlavně školením IT a konzultacemi na klinikách. Je to komplexní práce, školení si připravuji sama. Specializuji se na portál Microsoft 365 a Office programy.

Umí již Češi pracovat s portálem Microsoft 365?
To je individuální. Během covidu jsme školení museli přenést do online světa, mělo k nim přímý přístup více lidí a podle mého názoru se tím dovednosti v online komunikaci výrazně zlepšily. Microsoft 365 je rozsáhlá platforma, nejdůležitější je se v ní zorientovat. Pro zjištění, co všechno nabízí, stačí absolvovat základní školení.

Jaké chyby děláme při práci ve Wordu a Excelu?
Lidé často řeší složitě jednoduché věci. Přitom Word, Excel, a třeba i PowerPoint nebo Outlook nabízí vychytávky, které mohou spousta kroků urychlit a usnadnit. A od toho jsou tady naše IT školení.

 S čím se na vás zaměstnanci nejčastěji obracejí?
Zaměstnanci nejčastěji řeší, kam mají uložit své pracovní soubory, hlavně ty, které chtějí s někým sdílet. Řešením jsou skupiny Microsoft 365, týmy v Microsoft Teams nebo OneDrive pro jednorázové, klidně i externí sdílení.

Ve Wordu často pomáhám s formátováním textu, v Excelu třeba s využitím funkcí.

Co jsou myšlenkové mapy a proč by nás to mělo zajímat?

Myšlenkové mapy jsou nástroj pro zobrazování nápadů a jakýchkoli informací. Studenti je používají hlavně při učení a psaní prací. V zaměstnání je můžete využít třeba pro přemýšlení nebo při práci na složitých projektech. Ústřední téma problému se nachází uprostřed, z něj vyrůstají na větvích směrem k okraji podrobnější a konkrétnější informace.Tím pádem umožňují vidět i komplexní téma na jedné stránce se všemi jeho souvislostmi a k tomu přeskakovat z jedné myšlenky na druhou. Stejně to dělá naše myšlení. Při vytváření myšlenkových map používáte pouze klíčová slova, obrázky, symboly a barvy. Snadno si utřídíte informace a lépe vidíte všechny souvislosti, které vedou k pochopení problému nebo zdárnému dokončení úkolu. Já sama je používám jako podklady pro všechna svoje školení, při psaní článků, jako doplněk prezentací nebo třeba přehled projektů.

Jaký je zájem o školení a chtějí zaměstnanci spíš skupinové tréninky, nebo individuální lekce?
Častější jsou skupinová školení, nejvíce v oblibě jsou online verze školení. Je ale možné sejít se i individuálně nad konkrétním problémem buď v IT učebně, nebo online.

Umíte připravit školení na míru?
Ano, i to je možné. V repertoáru mám více než 60 témat školení. Většinou vybereme z existujících témat ta, která zájemci potřebují. Velký prostor věnujeme práci s konkrétními soubory a postupy, které daní lidé v práci reálně používají. Pokud by někdo ze čtenářů měl o takové školení zájem, stačí dát dohromady skupinku alespoň 4 lidí a napsat mi. Určitě se dohodneme.

Jakou máte zpětnou vazbu na školení?
Celkově velmi pěknou. Zpětná vazba je pro mě zdrojem inspirace, jednotlivá školení se stále snažím posouvat dál. Účastníkům školení se líbí praktické ukázky, témata i struktura školení. Často říkají, že se díky školení stávají odvážnější při práci s počítačem, méně se jí bojí. Tou nejlepší zpětnou vazbou pro mě je, že většina účastníků nezůstane u jednoho školení. Vrací se na další a další témata. No a za těch téměř šest let, co ve VFN školím, vidím pokroky těchto účastníků. Třeba z některých sestřiček, které se dřív počítače skoro bály, se staly odbornice, na něž se teď obrací ostatní kolegové.

Kde se zájemci mohou do kurzů přihlásit?
Pod odkazem níže najdou všichni zájemci vypsané aktuální termíny. Pokud je zajímají další témata, stačí vyplnit dotazník. Jakmile příslušná školení vypíšu, dozvědí se o tom e-mailem.
news – Školení Office 2016, Microsoft 365 a osobního… (sharepoint.com)