Musíme mít na každý odpad vylepený identifikační list nad košem?

Odpovídá Ing. Jana Königová

Do 31. 12. 2022 jsme měli pro zdravotnické odpady upuštění od třídění, v blízkosti sběrové nádoby musel být umístěn identifikační list nebezpečného odpadu (ILNO) pro Infekční odpad katalogové číslo 180103 – pod tímto kódem jsme mohli odpad vykazovat. Do červeného pytle jsme mohli ukládat ostré předměty zabezpečené v nevratně uzavřeném klinik boxu, infekční odpad, cytostatika v sáčku uzavřeném na uzel, obaly od léčiv a chemikálií do 100 ml a nepoužitelná léčiva.

Po změně zákona o odpadech musíme třídit odpad ze zdravotní péče podle jednotlivých katalogových čísel, tedy místo nakládání s nebezpečným odpadem je nutno vybavit ILNO pro každý druh nebezpečného odpadu (infekční odpad, ostré předměty, cytostatika a léčiva). Není nutno lepit ILNO na stěny nebo na nádoby, plně postačuje, jsou-li na pracovišti ILNO umístěna například v šanonu a zaměstnanci ví o jejich uložení.

Na pracovišti popsaném v dotazu budete mít pracoviště, čisticí místnost vybavenou ILNO_180101 – Ostré předměty, ILNO_180103 – Infekční odpad, ILNO_180108_Cytostatika, ILNO_180109 – Nepoužitelná léčiva, popř. ILNO_150110 – Nebezpečné obaly.

Aktuální ILNO si můžete stáhnout na našem webu PROVOZNÍ ODBOR – odpad (sharepoint.com).