Pořád hledáme účinnější cesty, jak boj s rakovinou vyhrávat

Onkologická klinika VFN slaví 50. výročí založení. Na třech pracovištích (lůžkové oddělení, ambulantní provoz a radioterapie) ročně provádějí její pracovníci tisíce výkonů, například na Fakultní poliklinice ročně vyšetří téměř 8 tisíc pacientů, na lůžkovém oddělení přijmou více než tisícovku pacientů k hospitalizaci a k léčbě a radioterapie se může pochlubit půl tisícem ozářených pacientů ročně. Povídali jsme si, nejen o klinice, s její primářkou MUDr. Martinou Zimovjanovou, Ph.D.

Proč jste si zvolila právě onkologii jako profesní obor?

Moje cesta k onkologii nebyla úplně přímá, nepocházím z lékařské rodiny, mí předci byli pracovitými sedláky, dědeček legionářem. Ale medicínu jsem chtěla studovat od chvíle, kdy jsem začala vážně uvažovat o budoucím povolání a své profesní cestě. Navíc mě inspirovala i doktorka Čeňková z Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města 😊. Sen jsem si splnila, dostala jsem se na prestižní 1. lékařskou fakultu UK v Praze. Chtěla jsem se věnovat některému z interních oborů a v době, kdy jsem na začátku devadesátých let končila medicínu, bylo v mé rodné Ostravě volné místo pouze na onkologii a patologii. Zvolila jsem klinický obor, atestovala z radiační onkologie, založila rodinu a od roku 2000 pracuji ve VFN. Pak se mi ještě narodila třetí dcera, ale v nemocnici pracuji již třiadvacátým rokem.

Jak se za tu dobu onkologie změnila? Je pozitivnější prognózami a způsoby léčby pacientů?

Určitě. Onkologie od 90. let 20. století udělala obrovský skok z hlediska rozšíření léčebných možností, vedle chemoterapie se rozvinula cílená léčba, imunoterapie i podpůrná léčba. To všechno výrazně zlepšilo prognózu onkologicky nemocných. Ovšem stále zůstává nejdůležitější, aby pacienti přišli včas, nikoli s pokročilým nálezem. Měli by dodržovat screeningová preventivní vyšetření ve věku a v intervalech, jak je doporučujeme, žít zdravým životním stylem. Léčba časného onemocnění je daleko snadnější a efektivnější než léčba metastatické choroby.

Vaše domovská klinika slaví 50. výročí. Co považuje za výrazné úspěchy pracoviště?

Léčíme celé spektrum solidních nádorů – nejčastěji nádory prsou, plic, zažívacího a urogenitálního traktu – podle nejaktuálnějších mezinárodních doporučení. Nabízíme personalizovanou medicínu, ve spolupráci s patology jsme schopni provádět molekulárně genetické testování vzorků nádorů a hledat léčebné cíle pro konkrétního pacienta takzvaně „na míru“. Velice dobře nám tento přístup v posledních třech letech funguje, naším molekulárním tumor boardem (MTB) prošlo více než 350 nemocných a některým pacientům jsme schopni nabídnout právě cílenou terapii.
Léčíme nemocné i v rámci klinických studií, nabízíme jim tedy inovativní preparáty, které v řadě případů mohou být efektivnější než léčba standardní.

Výhodou kliniky je, že jsme součástí celé Všeobecné fakultní nemocnice, kde velice dobře fungují multidisciplinární týmy – radiologický, gastrochirurgický, urologický, mamární atd. Nejsme na léčbu sami, můžeme pacienty konzultovat, rychle řešit závažné případy a snažit se jít proti času, který v případě onkologického nálezu hraje samozřejmě významnou roli.

Zvýšila se čísla vyléčených případů?

S radostí mohu říct, že ano. V posledních letech právě díky pokroku v léčebných možnostech. Cílenou terapii můžeme často podávat v tabletové formě, která je méně náročná, nemusíme vždy aplikovat chemoterapie infuzemi. Nemocní žijí i se svou diagnózou běžný život, chodí do zaměstnání, mají zachovánu dobrou kvalitu života často i v případě pokročilého onemocnění.  U karcinomu plic zlepšuje léčebné výsledky kombinace chemoterapie s imunoterapií. Také u nádorů zažívacího traktu máme nové možnosti kombinované léčby chemoterapie s cílenou léčbou nebo s imunoterapií. U karcinomů prostaty, což je velmi častá diagnóza, dochází v případě použití radioterapie nebo chirurgického řešení u pacientů s lokalizovaným nálezem k vyléčení, a to je velké vítězství a pozitivní zpráva.

Kterých onkologických diagnóz v posledních letech nejvíc přibylo?
Karcinomu prsu jednoznačně, přibývá nádorů plic, prostaty a zažívacího traktu. Naše pracoviště se specializuje i na nádory slinivky, žlučových cest a jater. Ovšem to jsou diagnózy, kde se efektivní léčebné cesty nadále hledají. V onkologii stále platí, že u řady diagnóz je zcela zásadní chirurgický výkon s následnou zajišťující systémovou léčbou. Touto kombinací se daří u pacientů dosáhnout vyléčení.

Na co jste na klinice hrdá, co vás těší?
Dělá se tady skutečně dobrá medicína, pod dlouholetým vedením přednosty kliniky profesora Petruželky. Máme nejen dobře nastavený tým na naší klinice, ale i skvělou spolupráci s dalšími pracovišti v rámci Prahy, České republiky i na mezinárodní úrovni. Nebojíme se využívat zcela nové léčebné možnosti, experimentovat, hledat a zkoušet další cesty. Tím se nám daří s rakovinou u řady pacientů úspěšně bojovat a z toho máme všichni radost. To je velké uspokojení z práce.

Jak se dá to zvládnout: náročná profese, exponovaná pozice a máma třech dětí?
Mě to prostě baví. Mou specializací i srdeční záležitostí je léčba pacientek s karcinomem prsu a péče o osoby s genetickou predispozicí ke vzniku nádorů. Je to každodenní boj se závažnou nemocí, naštěstí nové léčebné přístupy přinášejí větší naději na vyléčení. Samozřejmě to není vždy pravidlem, máme na klinice pacienty s pokročilými stadii onkologického onemocnění, kterým naši lékaři a zdravotní sestřičky věnují mnoho času a péče. Příčin, proč se zhoubné onemocnění některým pacientům vrací, je spousta, některé ještě neznáme. Je proto pro nás důležité se věnovat všem nemocným, stále se vzdělávat a hledat cesty, jak boj s rakovinou vyhrát.