Dentální hygiena není jen o bělení zubů

Péče o zuby by měla být nedílnou součástí života každého z nás. Dentální hygienistky z VFN s ní doporučují začít již u dětí předškolního věku. Jejich ordinace na Fakultní poliklinice VFN zajišťuje nejen estetickou zubní hygienu, ale pomáhá i onkologickým pacientům, diabetikům nebo lidem s kardiovaskulárními onemocněními.

Proč je zubní hygiena důležitá?
Návštěva dentální hygieny je jedním z pilířů prevence nejčastějších onemocnění měkkých a tvrdých tkání dutiny ústní. Jedná se o léčebný proces, kterým se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitidy) a parodontitidy, a měl by být nedílnou součástí života každého z nás. Dentální hygiena je nezbytná u lidí, kteří nosí rovnátka, důležitou roli hraje i u diabetiků, onkologických pacientů či lidí s kardiovaskulárními problémy.

Jaké služby nabízí vaše ordinace a kde vás najdeme?
Nabízíme celou škálu služeb – vyšetření, diagnostiku, indikaci léčby i estetiku a bělení zubů. Základem vyšetření je posoudit stav tkání tvrdých (zubů) a měkkých (dásní, sliznice). Dentální hygienistka detekuje zubní kámen, nad dásní i pod ní, s tím spojenou krvácivost dásní, plak na zubech i v mezizubních prostorech, zjišťuje, zda jsou na zubech přítomny eroze (ztráta skloviny) a zda má pacient/klient zvýšenou citlivost zubů. Podle toho indikujeme další léčbu. Součástí péče je odstranění zubního kamene, plaku, nežádoucích pigmentů (pomocí ultrazvuku, ručních nástrojů, metody airflow, depurace zubní pastou) a závěrečné ošetření fluoridovým gelem. Hygienistka vám zároveň doporučí vhodné pomůcky pro správné čištění zubů doma (vhodný kartáček, mezizubní kartáčky apod.) a naučí vás, jak s nimi správně zacházet.

Kde vás najdeme?
Naše ordinace najdete na Fakultní poliklinice VFN na Karlově náměstí:

Martina Zemanová, DiS., ordinace č. 3, budova C1, 5. patro, martina.zemanova@vfn.cz

Mgr. Renata Horák Vedlich, DiS., ordinace č. 4.50, budova C1, 4. patro, renata.horak@vfn.cz

Komplexní vstupní vyšetření stojí 1 280 Kč.

Jak probíhá spolupráce s lékaři?
Dentální hygienu doporučí pacientovi zpravidla zubní lékař. Máme společný cíl – naučit každého klienta správně si čistit zuby nad dásní. My se pak v rámci prevence postaráme o čištění zubů pod dásní, kde se bakterie v zubním kameni usazují. Pravidelné návštěvy ordinace spolu s důslednou hygienou jsou klíčem v léčbě i v prevenci onemocnění.

Jak probíhá spolupráce s klinikami VFN?
Vítáme pacienty z naší nemocnice, jsme specializované pracoviště.  Dentální hygiena je například žádoucí u onkologických pacientů, pacientů z interny, stomatologie, ortodoncie a také u dětí.

Proč je důležité odstranit před chirurgickým zákrokem/operací zubní kámen?
Bakterie dutiny ústní jsou schopné vstoupit do krevního oběhu, jak při ošetření zubním lékařem, tak i při běžných denních činnostech, jako je žvýkání či čištění zubů. Orální patogeny jsou schopny se přes zánětlivé, nezdravé (ulcerózní) dásně dostat do krevního oběhu a usadit se například na poškozených tkáních srdce. Z důvodu eliminace šíření bakterií dál do těla je dentální hygiena před chirurgickým zákrokem nutná.

Kdo se k vám může objednat?
Kdokoliv, kdo má zájem o zdravé zuby. Přicházejí k nám pacienti na doporučení svých lékařů, zaměstnanci nemocnice, ale i lidé z ulice. Ti, kteří dbají na celkovou prevenci, ale mají zájem také o kosmetické procedury (airflow) nebo bělení zubů. Pokud vás zajímá více, podívejte se na webové stránky naší dentální hygienistky Martiny Zemanové – www.martinazemanova.cz

Je bělení zubů pro každého?
Bělící procedura je bezpečná a vhodná pouze pro zdravé zuby, bez známek zvýšené citlivosti, bez kazů a nevhodných výplní. Bělení se provádí pouze u dospělých, před zákrokem je nutné odstranit zubní kámen. Bělení nedoporučujeme v období těhotenství.