Masterclass na téma Tipy, triky a tajemství septoplastiky

Oddělení otorinolaryngologie 1. LF UK a VFN v Praze pod záštitou České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP uspořádalo poslední lednový den již potřetí workshop Masterclass – tipy, triky a tajemství septoplastiky.

Workshopu se zúčastnilo prezenčně dvacet účastníků, dalších osmnáct účastníků sledovalo workshop distančně. Masterclass byl zaměřen především na praktickou prezentaci moderních operačních technik formou videopřenosů z operačního sálu, kterou doplnila teoretická část formou přednášek. Z operačního sálu byly streamovány čtyři endoskopicky asistované septoplastiky.

Účastníkům byly prezentovány všechny základní přístupy a techniky nezbytné k úspěšnému provedení těchto nejčastěji prováděných operačních výkonů v rinochirurgii.  Posledním, pátým, operačním výkonem byl uzávěr středně velké perforace nosního septa pomocí posuvných slizničních laloků („bridge flaps“). Úspěšný uzávěr perforace nosního septa je i pro zkušeného rinochirurga velkou výzvou a dosažení dlouhodobých dobrých výsledků vyžaduje nejen velké zkušenosti operatéra, ale i správný výběr pacientů vhodných pro tento zákrok. Úspěšnost zákroku jednoznačně zlepšuje adekvátní předoperační příprava a dlouhodobá pooperační péče.
Praktická část workshopu byla doplněna přednáškami, které komplexně postihovaly danou problematiku od nejjednodušších technik typu endoskopické resekce kristy či spiny nosního septa až po totální septální rekonstrukci. Komplexní pohled na problematiku chirurgie nosního septa uzavřela přednáška pojednávající o současných možnostech uzávěru perforací nosního septa. Účastníkům workshopu se tak dostalo maximum jak teoretických, tak praktických poznatků týkajících se řešení deformit této klíčové nosní struktury a možnosti jejich řešení.

Pozitivní hodnocení kurzu účastníky je dokladem toho, že se podařilo hlavní cíl akce splnit. Věříme, že se nám podaří zorganizovat čtvrtý ročník Masterclassu v zimě 2025.

MUDr. Radim Kaňa, Ph.D.
MUDr. Jan Kastner, Ph.D.
As. MUDr. Petr Schalek, Ph.D.