VFN partnerem celovečerního filmu Zápisník alkoholičky

Nový celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Režisér Dan Svátek snímek natočil podle stejnojmenné knihy Michaely Duffkové, v létě na něj navíc naváže osvětová kampaň Ženy s odvahou, do které se zapojila i naše nemocnice.

Hlavní hrdinkou (byť se nám jako hrdinka někdy nejeví) je mladá máma, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svou závislostí i o svou rodinu. Režisér navazuje na úspěch filmu Úsměvy smutných mužů. Tentokrát se v hlavní roli představí herečka Tereza Ramba. „Nejtěžší pro mě bylo přijmout fakt, že moje postava se na určitou dobu dokáže absolutně vzdát jakékoliv zodpovědnosti. Otřáslo to všemi tématy, která jsou ve mně hluboce zakořeněná, jako je jistota, láska, pevnost, otevřelo to témata, jako je třeba selhání. Musela jsem se podívat sama na sebe, na svůj svět a svoji růžovou bublinu. Spoustu věcí, o kterých jsem naprosto přesvědčená, znovu prozkoumat. Paradoxně jsem díky tomu zjistila, jak pevné a zdravé jsou. Zjistila jsem, že čerpám z velké lásky a že se mám kam vracet. Že mám neuvěřitelnou základnu doma. To a mnoho dalšího mi role dala. Taky spoustu nových přátelství, ve všem jsme byli spolu, odžili jsme si fakt hodně,“ prozradila herečka Tereza Ramba.

Přáním tvůrců filmu je nejen zaujmout co nejvíce filmových diváků, ale také otevřít celospolečenskou debatu týkající se závislosti na alkoholu u žen. Právě u žen závislost na alkoholu prudce roste. Proto je třeba podle tvůrců o ní mluvit, neodsuzovat a bez obalu ukázat, že tato závislost se týká i žen a jedinou možnou cestou, jak z toho ven, je vyhledat odbornou pomoc. „Čím víc jsem se zabýval problematikou ženské závislosti, tím víc jsem si uvědomoval, jak moc je odlišná od té mužské. Závislost u žen, která velmi často začíná na mateřské, víc ohrožuje rodinu jako celek, protože je na ženách logicky více závislá. Zvlášť když jsou děti malé,“ uvedl režisér Dan Svátek a dodal: „Jak jsme se přesvědčili z několika testovacích projekcí Alkoholičky, tento příběh otevírá dveře třináctých komnat mnoha lidí a ti pak nacházejí odvahu, stejně jako autorka knižní předlohy, aby vyšli se svým příběhem ven. Pevně věřím, že film pomůže, stejně jako před léty pomohly Úsměvy smutných mužů těm, kteří se závislosti bojují, nebo mají v rodině někoho, kdo je na alkoholu závislý. A těch je bohužel opravdu velmi mnoho.“

Za filmem i stejnojmennou knihou Michaely Duffkové stojí její osobní příběh o cestě k alkoholismu, ale hlavně zpět ke střízlivosti a k životu. Nejenom za Zápisníkem alkoholičky, ale za každým příběhem problému s pitím stojí skutečná žena a její blízcí. Cílem navazující osvětové kampaně s názvem Ženy s odvahou je otevřít širší povědomí o tématu pití žen, sdílet další příběhy, šířit osvětu ohledně tématu ženského alkoholismu a ukázat naději na uzdravení a cestě k němu. Součástí kampaně bude také web s články věnující se nejen problematice ženského pití, odkazy na pomoc jak pro ženy, tak pro jejich rodiny a blízké, příběhy žen, které se rozhodly sdílet svůj příběh. Na kampani se podílí také Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN. Přednosta kliniky prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., se již zúčastnil několika diskuzí, vedoucí lékařka Lůžkového oddělení ženy MUDr. Olga Pecinovská zase vytipovala odvážné ženy, které prošly náročnou léčbou a které svým příběhem chtějí dát naději všem ostatním. Děkujeme.

Film Zápisník alkoholičky vznikl v produkci společnosti Holiday Films a v kinech jej uvede Bontonfilm 11. července 2024.

Podívejte se na trailer…

Zdroj: Totalfilm.cz