Centrum pro poruchy spánku a bdění VFN prošlo stavebními úpravami

Neurologická klinika přizpůsobila své Centrum pro poruchy spánku také hendikepovaným občanům. Stavební úpravy, které na pracovišti probíhaly od dubna do června letošního roku, vedly ke zvětšení jednoho pacientského pokoje a modernizaci koupelny s toaletou. Prostory nyní odpovídají současným požadavkům na zdravotnické zařízení, jsou snadno přístupné pro invalidní vozík i transportní lehátko, v pacientském pokoji je dostatek místa i pro doprovod nemocného.

„Poděkování patří nejen firmám a Technicko-provoznímu úseku VFN, ale také paní provozní Zuzaně Kronové a staniční sestře Daně Suché, které na stavbu trvale dohlížely. Za ideovou přípravou této přestavby stojí paní MUDr. Simona Dostálová, Ph.D. Přestavbu umožnil sponzoring pacientského sdružení nemocných s nervosvalovými chorobami Parent project, z. s., a také Asociace muskulárních dystrofiků,“ uvedl prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. z Centra pro poruchy spánky a bdění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN s tím, že poděkování si zaslouží také všichni pracovníci Centra pro poruchy spánku, kteří se podíleli na náhradním programu vyšetřování nemocných, a to občas v mírně nestandardních podmínkách. Přestavba by se neuskutečnila ani bez velké podpory přednosty Neurologické kliniky prof. MUDr. Roberta Jecha, Ph.D., a primářky MUDr. Petry Rekové, Ph.D.

Největší podíl poruch spánku tvoří obstrukční spánková apnoe

První doložený elektrofyziologicky dokumentovaný záznam spánku má Neurologická klinika VFN z roku 1951, samotné Centrum pro poruchy spánku a bdění pak oficiálně vzniklo v roce 2010. Spektrum nemocných se v posledních dvaceti letech částečně změnilo. Centrum se nadále zabývá nemocemi s nadměrnou denní spavostí. Vyšetřuje je standardním protokolem noční polysomnografie, testem mnohočetné latence usnutí (MSLT) a případně 24hodinovou kontinuální monitorací spánku. Nemocné pak lékaři nadále sledují a léčí. Pracoviště dále vyšetřuje nemocné s nekvalitním nočním spánkem různé příčiny, například s periodickými pohyby končetinami ve spánku a se syndromem neklidných nohou. Lékaři zde také vyšetřují nemocné s parasomniemi, jako je noční děs a somnabulismus. „Od roku 2010 jsme se začali zabývat poruchou chování v REM spánku, což je prodromální stadium Parkinsonovy nemoci a jiných synukleinopatií. Tento program je intenzivní od roku 2015. Později jsme začali systematicky vyšetřovat také nemocné s Parkinsonovou chorobou a jinými neurodegenerativními nemocemi, protože spánkové komorbidity, zejména spánková apnoe, mění prognózu těchto nemocí a je možné je v některých případech léčit. Insomnii a poruchy cirkadiánního rytmu polysomnograficky vyšetřujeme ve velmi omezené míře,“ doplnil prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Poruchy dýchaní ve spánku a zejména obstrukční spánková apnoe tvoří všude ve světě největší podíl poruch, s nimiž přicházejí pacienti na spánková pracoviště. Je tomu tak i u nás. Neurologická klinika VFN spolupracuje v péči o pacienty s ORL oddělením a s I. klinikou tuberkulózy a respiračních nemocí. Postupně se mění charakter nemocných s poruchou dýchání ve spánku, v Centru jsou vyšetřováni a léčeni pacienti s dalšími nemocemi v celkově komplikovaném stavu. Začalo navíc přibývat nemocných s nervosvalovými nemocemi. „Jejich problémy s dýcháním se při progresi nemoci nejdříve objevují ve spánku. Léčení nedostatečného dýchání těchto nemocných od doby prvních příznaků má přitom příznivý vliv na prognózu celkového stavu. Počet nemocných s nervosvalovými chorobami, které má naše centrum v péči, postupně narůstá a dále se zlepšují medicínské technologické možnosti péče o tuto skupinu nemocných. Jednak jde o diagnostiku – transkutánní kapnometrii, a pak o terapii, což jsou nové možnosti léčení neinvazivní plicní ventilací,“ dodal prof. Karel Šonka s tím, že v centru lékaři vyšetřují z hlediska spánku a dýchání ve spánku také pacienty s míšním poškozením.

V roce 2023 provedli lékaři noční nebo 22hodinové videopolysomnografické monitorování spánku u 413 pacientů. 487 nemocných vyšetřili na klinice pomocí polygrafie pro diagnostiku spánkové apnoe. Test mnohočetné latence usnutí (MSLT) provedli u 90 lidí.