Nová pracovní skupina Nekuřácká nemocnice

Jejím úkolem bude postupně proměnit VFN na plně nekuřáckou nemocnici dle standardů GNTH.

Od roku 2010 je naše nemocnice členem mezinárodní sítě nekuřáckých nemocnic (GNTH − Global Network of Tobacco Free Healthcare Services), která sdružuje zdravotnická zařízení usilující o zavádění odpovědné politiky kontroly tabáku. Prosazuje nekouření ve vnitřních prostorách nemocnic, přístup k léčbě závislosti na tabáku a nikotinu pro pacienty i zaměstnance a komunikaci a vzdělávání v této oblasti: www.tobaccofreehealthcare.org a mzd.gov.cz/nekuracke-nemocnice

Kroky, které jsme ve VFN zvládli
Všeobecná fakultní nemocnice udělala již mnoho zásadních kroků, mezi které patří například povinné zapisování užívání tabáku a krátkých intervencí zaměřených na odvykání kouření do dokumentace pacientů, organizace seminářů pro sestry a lékaře, každoroční konference Tabák a zdraví, kampaně propagující Centrum pro závislé na tabáku, informační akce s měřením CO ve vydechovaném vzduchu, tisk letáků pro pacienty, zaměřených na odvykání kouření při různých onemocněních (kardiovaskulární nemoci, cukrovka, roztroušená skleróza, onkologické nemoci…). V roce 2011/2 a 2022/3 se uskutečnil průzkum prevalence kouření, který ukázal více než třetinový pokles kuřáků mezi našimi zaměstnanci za posledních 12 let (26 % vs 16,3 %, číslo z letošního průzkumu zahrnuje i uživatele zahřívaného tabáku). Přesto není stav zdaleka ideální ani v oblasti kouření zaměstnanců, ani v poskytování krátké intervence v rámci lůžkové i ambulantní péče a v odesílání do specializované léčby závislosti na tabáku.

Jaké úkoly a plány má nová pracovní skupina
Proto byla od 1. června 2024  ustavena pracovní skupina Nekuřácká nemocnice, která má definovaný statut Poradní orgány ředitele – skupina-nekuraci (sharepoint.com)   a skládá se ze 7 členů: lékařů, zdravotních sester, psychiatra i adiktologa.
Úkolem pracovní skupiny je naplňovat proces, který směřuje k plně nekuřácké nemocnici dle zásad a standardů GNTH. Skupina by měla každé 2 roky vytvořit plán dalších kroků a podporovat jejich realizaci, jednou za 2 roky vyplnit sebehodnotící dotazník implementace standardů GNTH v naší nemocnici a zaslat jej na Ministerstvo zdravotnictví ČR k dalšímu zpracování. Pracovní skupina se bude scházet dvakrát ročně, poprvé v září 2024. Děkujeme všem za podněty a návrhy, které je možno posílat předsedkyni pracovní skupiny MUDr. Lence Štěpánkové (lenka.stepankova@vfn.cz)