Seznamte se: Nové první dámy na klinikách naší nemocnice

Od 1. července letošního roku nastoupily na pozici vrchní sestry. Na III. interní klinice Mgr. Dagmar Koldová a na onkologickou kliniku Bc. Monika Vondrová. Položili jsme jim stejné tři otázky:

  1. Považujete jmenování do funkce vrchní sestry za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
  2. Co byste chtěla do budoucna na klinice změnit, na co naopak navázat? Jaké jsou vaše plány a vize?
  3. Kde vidíte sebe a kliniku za 10 let?

Bc. Monika Vondrová

  1. Jde zároveň o výzvu i závazek a já doufám, že brzy to bude i radost z přicházejících výsledků a úspěchů.
  2. Mojí vizí je moderní onkologické pracoviště, kde je spokojený, vzdělaný a empatický personál. Pracoviště, kde se pacienti budou cítit dobře a bezpečně. Jinak plánů na změny mám samozřejmě mnoho, ale až čas ukáže, zda jsou reálné a jaká je šance je prosadit. Jeden reálný ale přeci jen máme, a to je rekonstrukce a rozšíření onkologického stacionáře a tím více prostoru a hladší průběh v péči o bohužel stále přibývající onkologické pacienty.  To je právě jedna z těch výzev, které na mě od podzimu čekají.
  3. Jako jednu z nejlepších klinik ve VFN samozřejmě 😊

Medailonek
Do VFN jsem přišla v roce 2019 z ordinace praktického lékaře, kde jsem byla mnoho let. Onkologie byla vlastně až poslední možností, kam bych chtěla nastoupit. Ale osud a setkání s určitými lidmi to úplně změnily a já jsem se do onkologie zamilovala a myslím, že už asi nejde pracovat jinde. Ve volném čase učím jógu a studuji aromaterapii. Miluji chození přírodou s krosnou na zádech, plachtění a dobrou kávu.

Mgr. Dagmar Koldová

1. Jmenování do funkce vrchní sestry je pro mě výzvou, ale zároveň cítím obrovskou zodpovědnost. Naše klinika je velká a vím, že mě čeká mnoho práce a úkolů. Radost bych spíše chtěla vyvolat v zaměstnancích tím, že se mi podaří udržet dobrou náladu na pracovištích tak, aby, všichni kolegové chodili do práce s radostí.
2. Naše klinika má dlouholetou tradici a v jejím duchu bych ráda pokračovala. Chtěla bych udržet a dále zkvalitňovat odbornou ošetřovatelskou péči. K tomu bude potřeba získat dostatek nových zaměstnanců, doplnit pracovní kolektivy, zajišťovat moderní pomůcky a postupně vylepšovat pracovní prostředí. Přála bych si, aby u nás byli zaměstnanci spokojení.
3. Klinice bych přála, aby byla stále vysoce specializovaným odborným pracovištěm se spokojenými pacienty i zaměstnanci. A pokud mi zdraví a mysl dovolí, byla bych ráda nadále toho všeho součástí.

Medailonek
Na kliniku jsem nastoupila v roce 1993 po absolvování střední zdravotnické školy. I když jsem původně studovala obor dětská sestra, osud mě zavál na internu. Na III. interní kliniku jsem chodila jako studentka na odbornou praxi, později jsem tu začala pracovat již před maturitou a zůstala. Pět let jsem pracovala na koronární jednotce a po mateřské dovolené jsem nastoupila na pozici staniční sestry na lůžkovém oddělení. Během této doby jsem si doplnila vysokoškolské vzdělání, prezentovala kliniku na odborných akcích a věnovala se výuce studentů. Na pozici staniční sestry jsem pracovala 22 let, a když se za těmi roky ohlédnu, myslím, že jsme společně s kolegy vybudovali skvělý kolektiv s výbornými pracovními i osobními vztahy a kvalitní ošetřovatelskou péčí. Moc ráda bych v tomto směru pokračovala na celé klinice. Samozřejmě že se můj život netočí jen kolem mé práce. Svůj volný čas ráda trávím s rodinou nebo přáteli. Relaxací je pro mě pěkná knížka, kultura všeho druhu a cestování.