Den zdraví na Karláku

Kontrola mateřských znamének, vyšetření plic, zjištění hladiny krevního cukru, měření tlaku, poradenství v oblasti zdravého životního stylu a mnohem více. To vše nabídne návštěvníkům Den zdraví na Karláku, který se koná 12. září od 13 do 16 hodin v parku na Karlově náměstí v Praze 2 a pořádá jej naše nemocnice ve spolupráci Ministerstvem zdravotnictví ČR a Státním zdravotním ústavem.

Zájemci z řad široké veřejnosti budou moci podstoupit všechna vyšetření zdarma a bez doporučení praktického lékaře. Naši lékaři a zdravotníci budou vyšetřovat mateřská znaménka, měřit hladinu krevního cukru jako ukazatele rizika diabetu i hodnotu krevního tlaku, nabídnou spirometrii plic. Na místě bude i poradna pro zdravý životní styl a redukci hmotnosti, návštěvníci si budou moci nechat změřit podíl tělesného tuku a svalů, zjistit své BMI a zkonzultovat jídelníček s nutriční terapeutkou. V poradně pro odvykání kouření získají tipy, jak se dá zbavit závislosti na nikotinu a kde mohou podstoupit léčbu hrazenou zdravotní pojišťovnou, zájemci si mohou navíc nechat změřit hladinu oxidu uhelnatého v plicích. Nebude chybět ani gynekologická poradna, ukázky první pomoci a resuscitace, možnost naučit se samovyšetření prsu a varlat na modelech, testování speciálních brýlí simulujících účinky alkoholu, drog, nedostatku spánku či poruchy zraku a představíme také Centrum dobrovolných aktivit VFN s canisterapií.

Akce se koná pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandry Udženija, starosty Městské části Praha 2 Jana Korsesky a za podpory hlavního města Prahy a Městské části Praha 2.

Preventivní akcí provede herečka Michaela Maurerová.