Chci, aby ústav byl ceněný nejen pro historii, ale i pro témata, která chceme řešit

Od ledna letošního se Sexuologický ústav VFN a 1. LF UK stal samostatným pracovištěm a jeho vedením je pověřen primář MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM, MBA. Zeptali jsme se ho na jeho představy a plány, kam toto významné pracoviště s bohatou a dlouhou historií chce směrovat.

Sexuologický ústav je prvním univerzitním pracovištěm svého typu na světě. Je na co navazovat. Je to pro vás spíš výzva, nebo zátěž?
Máte pravdu, na konci loňského roku ústav slavil 101. výročí svého založení, to je v medicíně už pořádný kus cesty.  Byl vždy vedoucím pracovištěm v sexuologii nejen proto, jaké špičky v oboru sexuologie a psychologie zde pracovaly, ale také tím, jaké myšlenky a léčebné metody se podařilo do oboru zavést. Z tohoto pohledu by tedy vedení mělo být „zátěží“? To opravdu ne, naopak – je to výzva k tomu, abychom na vše dobré navázali a aby byl ústav ceněn nejen pro tuto historii, ale také pro budoucnost a témata, která chceme řešit.

Co chcete rozhodně změnit ve fungování ústavu?
Určitě není cílem začít „novou éru“ Sexuologického ústavu nějakým zemětřesením. To jsem kolegům řekl a, doufám, je tím i uklidnil… Jsou samozřejmě drobnosti ve fungování, které bude potřeba zlepšit – stáváme se opět samostatným oddělením Všeobecné fakultní nemocnice, takže primárním cílem bude dále pokračovat v léčebně-preventivní činnosti, optimalizovat vykazování zdravotním pojišťovnám a nabízet celé spektrum péče. Tedy ambulantní péči v oboru sexuologie, psychologie a také konziliární péči pro pacienty VFN, pokud o to budeme kolegy požádáni. Jsem rád, že první impulsy k novému fungování ústavu přišly také z ředitelství VFN a cítíme plnou podporu do nové práce.

Co naopak zachováte, co se osvědčilo?
Už jsem na to zčásti odpověděl: zachováme dosavadní ambulantní péči v rámci „běžné“ sexuologie – tedy péče o pacienty se sexuálními dysfunkcemi (o muže i ženy), dále bude probíhat péče o pacienty s nařízenou ochrannou léčbou. Jistě je nadmíru vhodné, aby pracoviště tohoto typu i nadále poskytovalo možnost vyšetření na HIV a ostatní pohlavně přenositelné choroby, ale také poradenství a léčbu pro pacienty, kteří k tomuto testování přicházejí. V tom je již dnes role pracoviště nezastupitelná. Další prioritou ústavu vždy bývala péče o muže z neplodného páru – moderní medicína nám dává celou řadu metod, jak se o takové muže komplexně postarat – ať už vyšetřením, nebo léčbou.
Kolegové vyučující sexuologii v rámci psychiatrie budou fungovat dál, takže výuka v rámci 1. LF bude zajištěna v celém rozsahu, budeme se také podílet na výuce v předmětech volitelných: Sexuologie, Klinická andrologie a Sexuální medicína.

Ale to asi není úplně vše, že…?
Moderní sexuologie se dostává pod širší křídla tzv. sexuální medicíny (mnozí sexuologové v ČR také mají evropskou atestační zkoušku – tzv. FECSM), takže v rámci rozvíjení sexuologické péče bychom s kolegy chtěli pokračovat i tímto směrem. Tedy pojmout naši péči tzv. multioborově (již nyní jsou na pracovišti lékaři s atestací nejen ze sexuologie, ale také z gynekologie, psychiatrie, psychologie a nově také urologie). Cílem bude nabízet služby v oblasti mužských sexuálních dysfunkcí díky návaznosti na urologii / andrologii, ženám se sexuální dysfunkcí dále nabízet pomoc v rámci péče gynekologa, komplexní péči o muže z neplodného páru (vč. vyšetření hormonálních a vyšetření spermiogramu). Nedílnou součástí, kterou bychom rádi rozvíjeli, je také péče psychologická a psychoterapeutická. V době, kdy narůstá počet klientů s tzv. genderovou dysforií, je psychologická péče velmi žádána a v rámci probíhající léčby také nutná. Proto plánujeme k dosavadním psychologům, jejichž vytížení je někdy hraniční, od dubna t. r. přizvat další kolegy, kteří povedou psychoterapeutickou péči jak individuální, tak skupinovou.
A velkým cílem (a věříme, že zvládnutelným do několika let) je, aby byl ústav znovu pracovištěm také 1. LF. Kolegové, kteří jsou zaměstnáni u 1. LF v rámci výuky, budou od letošního roku spadat pod obor urologie, ke které, myslíme, má sexuologie blíže. S novým akademickým rokem bychom rádi ustavili také vědecko-výzkumnou část ústavu. Renomovaní kolegové, které přivítáme do svých řad, by svými projekty měli zajistit to, že ústav bude „vidět“ i na poli vědy, výzkumu, a to vše se odrazí také v činnosti publikační a přednáškové.
Takže vidíte, cíle nejsou malé, ale věříme, že jsou zvládnutelné.

Jak propojíte své fungování v pozicích primáře Urologické kliniky VFN a vedoucího Sexuologického ústavu?
Díky tomu, že moderní sexuologie a urologie mají k sobě velmi blízko, a také díky tomu, že obě pracoviště fyzicky sousedí, věřím, že se to povede a nebude to na úkor ani jednoho z pracovišť. Děkuji tímto za podporu také vedení VFN a doufám, že nebudou muset litovat toho, že na vizi takového spojení kývli.

Co bude vaším prvním počinem, jaké máte plány pro první rok?
Naše plány jsou prozaické – ustavit znovu samostatné pracoviště se všemi náležitostmi, které pracoviště v akreditované nemocnici musí mít, sehnat zčásti nové vybavení, vyvolávací systém do čekárny, fungující wi-fi… prostě s malými začátky dojít k cílům, které jsem představil. Tak nám, prosím, držte palce!