Centrum srdečního selhání v nových prostorách poskytuje větší komfort pacientům

Nové prostory unikátního Infuzního stacionáře Centra srdečního selhání II. interní kliniky VFN a 1. LF UK ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí již plně slouží svému účelu. Poskytují zde komplexní kardiologickou péčí pro pacienty s těžkými formami srdečního selhání.

Stacionář umožňuje některým pacientům namísto hospitalizace ambulantní podávání léčby, čímž se výrazně zvyšuje jejich komfort. Nemocní tak tráví pobytem ve zdravotnickém zařízení pouze nezbytně nutný čas a většinu dne mohou strávit v domácím prostředí s rodinou. „Centralizace infuzní péče pro pacienty II. interní kliniky velmi prospěla. Nyní budou mít větší komfort v příjemnějším prostředí. Celý návrh využití prostoru byl optimalizován.  Došlo k elegantnímu řešení, kdy se podařilo oddělit vlastní infuzní místnosti od pracovních míst sester. Zároveň byla zachována možnost neustálého dohledu nad podávanými infuzemi,“ říká doc. MUDr. Vladimír Tuka, Ph.D., vedoucí lékař Centra zátěžové kardiologie II. interní kliniky VFN a 1. LF UK. Jen samotné plánování projektu zabralo dva měsíce a celá stavba se realizovala dva a půl měsíce. „Fungování stacionáře umožňuje, aby pacienti nemuseli být hospitalizováni na podání léků, které trvá několik hodin, a tím jim dokážeme výrazně zvýšit kvalitu života,“ zdůrazňuje docent Tuka.


Plány na rozšíření pokračují
Centrum je určeno pro pacienty z Prahy nebo i pro mimopražské, a to pro vysoce specializované infuze (Fabryho choroba). Superkonziliární péči nově zrekonstruovaného stacionáře budou moci využívat i nemocní z Ukrajiny pobývající nyní na našem území. „Kapacitně nyní pokrýváme potřeby Centra srdečního selhání, Centra pro Fabryho chorobu a angiologických ambulancí. Otevřením nového stacionáře se kapacita mírně navýší, plného navýšení bude možno docílit po plánované rekonstrukci celého třetího patra,“ dodává docent Tuka. Nové prostory unikátního centra s komplexní kardiologickou péčí pro pacienty s těžkými formami srdečního selhání se podařilo vybudovat i díky finanční podpoře Nadace Tipsport a pacienti je nově najdou ve Fakultní poliklinice v budově A ve 3. patře.

Komplexní péče
Chronické srdeční selhání představuje diagnózu, kterou trpí stále větší počet nemocných. V ČR se blížíme 300 tisícům nemocných s touto diagnózou. Komplexní péče centra zahrnuje nejen tradiční ambulantní kontroly kardiologem, ale i metody dálkové monitorace telemedicínskými metodami, podporu vyškolenými sestrami, psychologickou podporu nemocných či pomoc v zajištění sociální podpory. V léčbě se uplatňuje nejen farmakoterapie, ale i celá řada léčebných postupů vyžadujících skutečně týmovou práci mnoha odborníků, lékařů, sester a techniků. Důležitá je i prevence. Jejím cílem je snížit výskyt hlavních příčin srdečního selhání, jimiž jsou například vysoký krevní tlak a ischemická choroba srdeční daná často akumulací mnoha rizikových faktorů počínaje obezitou, hypercholesterolemií, hypertenzí a diabetem mellitem. 

Slavnostní otevření nových prostor ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí v budově A ve 3. patře se uskutečnilo za přítomnosti náměstka pro léčebnou péči MUDr. Ivana Pavlíka, náměstkyně pro lidské zdroje Mgr. Ivany Smetákové, náměstka pro investice a rozvoj Ing. Václava Javůrka, náměstka pro ekonomiku Ing. Pavla Nesnídala, primáře II. interní kliniky kardiologie a angiologie prof. Jana Bělohlávka a jeho zástupce doc. Štěpána Havránka.