Užíváte léky přesně tak, jak máte?

Pokud si nejste jistí, můžete využít službu lékového poradenství ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Provozuje ji Ambulance klinické farmakologie a farmacie Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN v přízemí Fakultní polikliniky na Karlově náměstí a je zde bezbariérový přístup.

Pacienta může objednat ošetřující lékař nebo se může objednat sám přes webové stránky nemocnice pod ikonou léky nejsou bonbóny, případně e-mailem: lekove.poradenství@vfn.cz  nebo telefonicky na čísle 224 966 671.

Jak návštěva probíhá?
Na ambulanci pracují zkušení kliničtí farmakologové nebo kliničtí farmaceuti. Na základě pohovoru s pacientem, recentních lékařských zpráv, seznamu léků a potravinových doplňků a případně doplňkových laboratorních vyšetření vypracují odborníci zprávu pro ošetřující lékaře a podrobně pacientovi své závěry vysvětlí. Změnu medikace následně provádí ošetřující lékař, který musí být o všech doporučeních plně informován. „Z našich zkušeností vyplývá, že velmi důležitá je pro pacienty právě ta podrobná informace o lécích, které užívají, o způsobu, jak je vlastně užívat, na co jsou určeny, které je možné vysadit a které v žádném případě vysadit nelze, případně za jakých okolností mají o svých obtížích bezprostředně informovat ošetřujícího lékaře,“ vysvětluje vedoucí lékařka Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN PharmDr. Irena Štenglová Netíková, Ph.D. 

Komu je služba lékového poradenství určená? 
Lékové poradenství je určené pro polymorbidní pacienty s polypragmazií, tedy větším množstvím různých léků. Zhodnocení kombinace předepsaných léků a volně prodejných přípravků je důležité zejména u pacientů s poruchou ledvin, jater, u onkologických pacientů, pacientů se střevním vývodem, autoimunní chorobou, poruchou krevní srážlivosti, ale také například pro těhotné nebo kojící ženy.

Jaké nejčastější situace s klienty řešíte?
„Často řešíme podávání léčiv u těhotných nebo kojících žen, úpravy dávek u onkologických pacientů při zhoršeném vylučování léčiv, potravinové doplňky u onkologických pacientů, chronickou bolest, podávání perorálních léků pacientům se střevním vývodem, nežádoucí účinky léčiv, které pacienta obtěžují a lékové interakce,“ vypočítává dr. Štenglová Netíková. 

Oslovují vás spíš pacienti naší nemocnice a jejich rodina nebo lidé „zvenku“?
„Pacienti z nemocnice patří mezi naše pravidelné klienty, ale řada zájemců o naše služby přichází i zvenku, poměrně často na doporučení  známého nebo rodinného příslušníka, který u nás už byl,“ komentuje primářka Štenglová Netíková s tím, že u pacientů z naší nemocnice je velkou výhodou, že jejich zdravotnickou dokumentaci mají farmaceuti snadno k dispozici. Posouzení vhodnosti určité kombinace léčiv není záležitost pouze vzájemných interakcí léků, ale celkové reakce organismu pacienta na danou kombinaci. A tato reakce se odvíjí od aktuálního zdravotního stavu.

Co byste doporučila lidem, kteří užívají hodně léků najednou, navštěvují řadu lékařů a kupují si potravinové doplňky?
„Pacienti by vždy měli informovat o všem, co užívají, všechny své ošetřující lékaře. Pokud je těch přípravků více a lidé mají nějaká závažná onemocnění, je velmi vhodné, aby se na jejich medikaci komplexně podíval farmakologicky vzdělaný odborník,“ uzavírá PharmDr. Štenglová Netíková.