Institucionální podporu Ministerstva zdravotnictví má osmnáct vědeckých týmů VFN

Ze všech výzkumných organizací spadajících pod Ministerstvo zdravotnictví ČR má Všeobecná fakultní nemocnice v Praze opakovaně nejvyšší počet vědeckých výstupů (odborných článků). Přímou Institucionální podporu má u nás aktuálně osmnáct vědeckých týmů včetně provozu několika laboratoří. Organizaci výzkumu ve VFN zajišťuje útvar podléhající náměstku ředitele nemocnice pro vědu, výzkum a výuku prof. MUDr. Pavlu Michálkovi, Ph.D., D.E.S.A., M.Sc., FEAMS. Jak Institucionální podpora ve VFN funguje a jaké projekty financuje? Zeptali jsme prof. MUDr. Jana Malíka, CSc., který začleněné výzkumné skupiny po odborné stránce u nás koordinuje.

Pane profesore, jakým projektům a na základě jakých kritérií udělujete finanční prostředky z Institucionální podpory Ministerstva zdravotnictví?

Prostředky, které VFN získává, jsou udělovány především na základě vědeckých výstupů dle hodnocení metodiky 2017+. Jedná se o vědecké články všech kategorií v časopisech s impakt faktorem, což je významný ukazatel reflektující kvalitu vědeckých publikací. Zvláště jsou ohodnoceny články, kde korespondující autor pochází z naší nemocnice, dále pak články v časopisech v prvním kvartilu nebo dokonce decilu. Pro možnost vykázání článku je nutné uvedení správného anglického názvu nemocnice „General University Hospital“ a dedikace: This study/author was supported by the Ministry of Health, Czech Republic-DRO (VFN – 00064165). Z Institucionální podpory je nyní přímo podporováno osmnáct vědeckých týmů z celé VFN včetně provozu několika laboratoří. Maximálně se snažíme podporovat týmy s vysokou vědeckou produkcí. Jen na investice je každoročně alokováno více než dvacet milionů korun.

Podporujete i interní výzkumné projekty?

Samozřejmě. Jde o tak zvané GIP projekty, které byly nejvýše hodnoceny v rámci soutěže, a to v členění do tří kategorií: lékařské (doba řešení max. 3 roky, řešitelem je lékař), startovací lékařské (doba řešení max. 2 roky; jedná se o menší, pilotní nebo startovací projekty, řešitelem je lékař do 35 let) a nelékařské (doba řešení max. 2 roky, řešitelem jakýkoli nelékař). Aktuálně je takto řešeno čtyřicet GIP projektů. Snažíme se podpořit zejména mladé, začínající vědce, ale i fungující výzkumné týmy.

Co všechno z finančních prostředků Institucionální podpory hradíte?

Všem zaměstnancům naší nemocnice, kteří se na vědecké a publikační činnosti podílejí, hradíme statistické služby, grafické služby, jako je například příprava schémat, grafická úprava grafů, výroba posterů a další, dále jazykové korektury odborných článků, bibliografické a rešeršní služby. Podpora zahrnuje i pokrytí publikačních nákladů zejména u článků v časopisech s kvartilem 1-2, odměny pro korespondenční autory článků nebo služby biobanky.