Podzimní ofenziva

To nevymyslíte. Máte dovolenou, za sebou šestidenní přechod Highlands ve Skotsku, jste zpátky na startu, sedíte v Inverness v baru, dopíjíte pivo a za hodinu máte být na letišti. Otevřou se dveře, vejde skupina mladých kluků a mezi nimi tři doktoři z VFN. Hele, já chápu, že jste z toho žádnou velkou radost asi neměli, ale musíte uznat, že jsem vás netrápil žádnými rádoby přátelskými hovory, ale rychle spořádaně zaplatil a vypadnul. Člověk fakt neuteče krajanům nikde, ale jako nikde! Onehdy jsem zjistil, že ve stejné ubytovně v Ishkashim, na hranici Tádžikistánu a Afghánistánu, kde jsme byli v roce 2017, přespal taky jeden kolega z VFN, akorát o rok později než já. Svět je hrozně malej…

I když, ono je to relativní. Svět je sice malej, ale naše nemocnice je naopak hrozně velká. Hlavně z toho pohledu, co všechno bych chtěl koupit, změnit, spravit, vylepšit, ale času a peněz je mnohem míň, než bychom potřebovali. Tak děláme co můžeme, lovíme peníze zleva zprava, chvíli je jakoby ticho, neděje se toho moc, ale v tom tichu připravujeme, píšeme, žádáme, přemlouváme. A pak se něco povede a začne to být znát, což je zrovna teď a bude až do konce roku. Pracovně tomu říkám „podzimní ofenziva“ a až skončí, bude to ve špitálu hodně vidět. A nechytejte mě za slovo, samozřejmě že ty omítky na pavilonech budou dál opadané, zatím. Protože fasády prostě musejí počkat, i když mě taky štvou a chci je spravit. Ale vevnitř to bude o dost zajímavější. Už teď máme rozbouraný velký kus nemocnice, metabolická jipka jde ztuha, ale dotrápíme se do vítězného konce, akorát teda bohužel až po Novém roce. Další jipky máme rozbořené na II. interně, ty budou hotové v listopadu/prosinci, na nukleárce nahoře instalujeme dva SPECTy, ty budou v říjnu provozuschopné, pak dole vyměníme PET/CT, taky hotovo do konce roku. V listopadu počítáme s instalací robota na urologii, to bude velká akce jednak z podstaty věci, protože robota tam kolegové chtěli dlouho a konečně ho budou mít, a jednak samotná instalace bude dobrá show – nechte se překvapit, prozradím akorát to, že v akci bude i náš ikonický traktor s majákem. Do toho se vymění v půlce nemocnice monitory, na polikliniku přistane nový mamograf, na I. internu a do dětského areálu nové rentgeny, laboratoře budou mít nový sekvenátor. Ještě bych mohl pokračovat, ale už doplním jenom to, že se dodělají interiéry na Strahově před stěhováním geriatrie. A zbytek třeba zase jindy, ještě by se toho dost vyjmenovat dalo.

Ale jednu věc musím napsat. Nebo nemusím, ale chci. Jsem hrozně rád, jak si během tohohle stavebně – investičního pekla kliniky vycházejí vstříc. Půjčujete si sály, jipy, oddělení, ambulance, sdílíte týmy atd., je to naprostá bomba a moc za to všem děkuju. Tahle klidná, soustavná práce, bez skandálů, pomluv atd. se nám vyplácí a věřte, že se do budoucna vyplatí ještě stokrát víc. Protože já chci, aby VFN byla klidná síla, která spolu s naší fakultou určuje směr českého zdravotnictví a bez které to tady prostě nejde a nepůjde.

A pište si, že to tak je a že to tak i zůstane.

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA