V létě často řešíme víc než 100 dotazů během 24 hodin

Toxikologické informační středisko (TIS) při Klinice pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK oslavilo v roce 2022 60 let své činnosti a je nejstarším toxikologickým střediskem v zemích střední a východní Evropy. To ovšem není jediné specifikum tohoto pracoviště: zajišťuje pro všechny pacienty z ČR vybrané protijedy, shromažďuje cenné údaje o trendech v intoxikacích, poskytuje nepřetržitě konzultace v režimu 24/7…

V nevelkém počtu sedmi pracovníků – lékařů a farmaceutů – kteří si mezi sebou dělí 5 plných pracovních úvazků, dokážou poskytovat akutní toxikologické konzultace v nepřetržitém režimu na dvou telefonních číslech 224 919 293 a 224 915 402. Noční služby zajišťují ve spolupráci s kolegy z Kliniky pracovního lékařství. Počet konzultací TIS rok od roku stoupá. V roce 2012 poskytlo TIS 14 697 konzultací, o deset let později, v roce 2022,26 601 konzultací. „V současné době není výjimkou, že v letních měsících řešíme i více než 100 dotazů za 24 hodin,“ říká vedoucí lékařka TIS MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D., které jsme se na práci jejího střediska ptali.

Co je na vaší práci specifické?
Určitě celostátní působnost a možnost telefonické konzultace v režimu 24/7. Tím TIS přispívá k včasné a vhodné zdravotní péči o pacienty s akutními otravami v celé ČR a také pomáhá předcházet zbytečným výjezdům zdravotnické záchranné služby, lékařským vyšetřením pacientů a hospitalizacím.
Díky tomu, že všechny naše toxikologické konzultace jsou zaznamenávány do elektronické evidence, TIS disponuje cennými údaji o trendech v intoxikacích v ČR. Například od roku 2021 v konzultacích TIS výrazně narůstá počet sebevražedných pokusů dětí a mladistvých. Proti roku 2020, kdy došlo k určitému poklesu, se v roce 2021 počet konzultovaných případů u dětí do 15 let zvýšil téměř na dvojnásobek, u mladistvých stoupl o 37 %. Tento negativní trend pokračoval i v roce 2022.

Máte také úložiště protijedů. Kam protijedy posíláte, k čemu slouží a jak často jsou potřeba?
Naše středisko zajišťuje pro pacienty z celé ČR nejen zásobu vybraných protijedů – antidot, ale i zásobu některých přípravků určených k léčbě infekčních nemocí ‒ antiinfektiv. V naprosté většině se jedná o léčivé přípravky, které nejsou registrované v ČR. Asi jednu třetinu antidot a některá antiinfektiva máme deponovaná na Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, aby byla snadněji dostupná pro pacienty z moravských krajů. Z antidot můžeme nabídnout například antidota podávaná při intoxikaci kyanidy, těžkými kovy, organofosfáty, digoxinem, atropinem, muchomůrkou zelenou nebo antiséra podávaná při uštknutí zmijí obecnou a některými exotickými hady. Z antiinfektiv máme například některá vzácná antituberkulotika, antimalarika a antiparazitika, antiséra při onemocnění difterií, varicelou, botulismem nebo pasivní imunizaci proti vzteklině. Co se týče samotných antidot, která vydáváme podstatně méně často než antiinfektiva, od ledna 2023 jsme zatím vydali léky pro 15 pacientů. V tuto roční dobu je největší zájem o antisérum proti uštknutí zmijí, z antiinfektiv o pasivní imunizaci proti vzteklině.

Jak si letos česká populace vede, co se týká otrav?
Od ledna do konce července roku 2023 jsme poskytli 15 500 konzultací, což je o 780 konzultací více než v prvních sedmi měsících roku 2022 a o 2 757 konzultací více než za stejnou dobu roku 2021.

Jaké letos vedou otravy a byla nějaká, kterou jste ještě nezaznamenali? 
Stejně jako v minulých letech i letos nejčastěji konzultujeme intoxikace léky. V letním období vždy narůstají počty dotazů na intoxikace rostlinami, hlavně dotazy na bobule, dále dotazy na houby, bazénovou chemii, hnojiva, insekticidy a jedovaté živočichy. Letos na začátku léta jsme téměř neřešili dotazy na otravy houbami, za celý červenec jsme poskytli jen 13 konzultací, z toho několik dotazů bylo na houby zamražené. Počet konzultací začal narůstat až v srpnu, hlavně ve druhé půlce měsíce, kdy jsme zaznamenali i otravy naší nejjedovatější houbou muchomůrkou zelenou.

Jaká otrava byla nejbizarnější?
Mezi množstvím závažných otrav se občas objeví i dotazy úsměvné. Nedávno řešila kolegyně dotaz rodiny s malým chlapečkem: V noci do bytu vlétlo saranče, které ocucalo a okousalo dudlík. V dudlíku po něm zbyla obrovská díra, ale maminka si toho nevšimla, dala dudlík miminku a pak se obávala otravy.