Ocenění je pro mě čest i závazek

Prof. MUDr. Jarmila Heissigerová, Ph.D., MBA, převzala 17. listopadu z rukou rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové Cenu Arnošta z Pardubic v kategorii Vynikající vyučující UK. Při té příležitosti jsme se jí zeptali…

Co musí pedagog splnit, aby získal Cenu Arnošta z Pardubic pro vynikajícího vyučujícího?

Děkuji za tuto otázku, sama si říkám, čím jsem si takovou poctu zasloužila. Předpokládám, že člověk musí učit na mnoha úrovních a řadu let, aby mohl být nominován.

Jaké místo ve vaší práci výuka a příprava budoucích lékařů zaujímá?

Jsem přednostkou kliniky, takže v mé fakultní pozici to vnímám jako to nejdůležitější. Přehodnocení zejména přístupu vyučujících na našem pracovišti ke stážím, přednáškám a k medikům obecně byl jeden z mých prvních a zásadních kroků před 8 lety při nástupu do funkce. Byl to trochu posun paradigmatu, ale podle nesmírně pozitivní zpětné vazby od studentů dost zásadní. Být vedoucím klinického pracoviště ale zároveň znamená, že podstatnou část úsilí věnuji mladým lékařům a postgraduantům ve výuce jak oftalmologické, tak vědecké.

Co vás na učení nejvíc baví?

Celý svůj život učím a považuji učení za jednu ze svých nejsilnějších stránek. Jsem hrdá na to, že pokud tomu, co přednáším, rozumím, tak i nejsložitější problematiku dokážu vysvětlit pochopitelně a srozumitelně úplně komukoliv.

Co pro vás toto ocenění znamená?

Je to pro mě nesmírná čest. Hlavně to vnímám jako závazek do budoucnosti, abych nepolevila v učení sebe i ostatních v našem krásném oboru oftalmologie.