Letošní rok považuji za historický okamžik a výzvu ke změnám

To konstatuje ekonomický náměstek Ing. Pavel Nesnídal, MBA, v rozhovoru, který nejen bilancuje hospodaření VFN v roce 2023, ale hledá i možná řešení nelehké situace v tom letošním, kdy zásahem do platových podmínek lékařů dochází k výraznému narušení ekonomické rovnováhy.

V roce 2022 skončilo hospodaření VFN po řadě let s výrazně pozitivní bilancí. Předpokládám, že se historie zopakovala i v loňském roce. Jak jsme si vedli?
Výsledkem hospodaření za rok 2023 je zisk ve výši 24 milionů Kč. Podstatnější je však skutečnost, že jsme si udrželi kladnou bilanci finanční pozice, tzn. že naše finanční prostředky na účtu včetně peněz, které nám někdo dluží, jsou výrazně vyšší než ty, které dlužíme my našim dodavatelům.

Kde cítíte největší úspěch toho, že je naše nemocnice v plusových číslech?
Základ současného úspěšného hospodaření, je stejně jako v loňském roce na straně produkce, a především v jejím důsledném vykazování zdravotním pojišťovnám. Je výborné, že nemocnice poskytuje svým pacientům tu nejlepší zdravotní péči, pro finanční zdraví je však mnohem podstatnější, zda je také náležitě finančně ohodnocena zdravotními pojišťovnami. Již před několika lety jsme zásadně změnili přístup k vykazování produkce, a to v současné době přináší úspěch. Je za tím však mnoho práce se zástupci klinik v oblasti vykazování, optimalizace léčebných procesů i materiálových nákladů. Stále však ještě vidíme rezervy, na nichž budeme v letošním roce intenzivně pracovat.
Rok 2023 byl značně ovlivněn významnými investicemi a stavebními úpravami na některých klíčových pracovištích, což znamenalo nutné uzávěry, a tedy výpadek produkce. Abychom dosáhli na limity dané úhradovou vyhláškou, bylo nezbytné, aby jiná pracoviště tyto výpadky nahradila. Za všechny kliniky, které dokázaly svoji produkci v loňském roce navýšit, bych rád jmenoval jen jednu (doufám, že se ostatní neurazí), a to neurologickou kliniku, kde se podařilo v určitých parametrech produkci dokonce zdvojnásobit.

Do roku 2024 vstupujeme s další velkou výzvou: navýšením platů lékařů. O jakých částkách měsíčně/ročně mluvíme?
Dopad meziročního nárůstu mzdových nákladů, které nejsou pokryty nárůstem výnosů od zdravotních pojišťoven na základě úhradové vyhlášky, je ve stovkách milionů korun.

Kde na platy lékařů nemocnice najde prostředky? Máte nějaké představy a nástroje, jak celou finančně náročnou situaci zvládnout a zůstat v plusových číslech?
Zásahem do platových podmínek lékařů došlo, podle mého názoru, k výraznému narušení ekonomické rovnováhy, aniž by byl tento nárůst plně kompenzován na straně výnosů. Jediným řešením, jak na tuto situaci reagovat, je adekvátní změna ve struktuře a efektivitě poskytované péče. Podle mého názoru je to historický okamžik, a vnímám to jako velkou příležitost. Buď ty změny uděláme teď hned, tedy v době, kdy se stále ještě nacházíme v dobré finanční kondici, nebo je udělá někdo jiný později, ale to již bude v podmínkách ekonomického rozvratu, platební neschopnosti a výrazného zadlužení. Je jasné, že to pak bude bolestivější, náročnější a výrazně delší proces.
V rámci užšího vedení VFN jsme připravili soubor strategických opatření, jejichž cílem je maximalizace využití kapacit VFN, a to jak lůžkových, personálních, tak i přístrojových. Jinými slovy je nezbytné zvýšit obrat především hospitalizovaných pacientů, snížit počty sloužících lékařů a maximálně využívat přístroje. Chci jen poznamenat, že tato opatření jsou výsledkem intenzivní dlouhodobé debaty a určitým kompromisem – podle mého názoru by opatření měla být ještě více restriktivní. Současně jednáme s vedením klinik o jednotlivých krocích a jejich realizaci.

Jaký je váš odhad hospodářských výsledků 31. 12. 2024?
Na odhad hospodářských výsledků k 31. 12. 2024 je v tuto chvíli ještě brzy, vždy se snažíme naplánovat vyrovnané hospodaření, ale v letošním roce to bude mimořádně obtížné. A jaká bude skutečnost, to také záleží na ochotě každého zaměstnance akceptovat změny, být loajální k nemocnici a přizpůsobit svoji činnost novému nastavení.