Nemocnice uprostřed města

Říkal jsem si, že bych měl napsat něco o dvou projektech, kolem kterých je trochu ticho. Podle některých dokonce takzvané “podezřelé ticho”. Ale to ticho není podezřelé, já prostě jenom radši píšu o tom, co se reálně děje a o tom, kde se věci nějak hýbou. A protože se u těch dvou velkých projektů věci trochu hýbou, můžu s klidným svědomím zrekapitulovat, co je nového. A už vás nebudu napínat, jedná se o stavbu nového pavilonu A7 a dostavbu porodnice u Apolináře. Nejdřív ale budete muset vydržet krátký obecný úvod, pardon.  

Stavět cokoli je v Česku skoro nemožná věc. Když pominu to šílené digitální stavební řízení, jsou tady obecně předpisy na stavby pekelné a v délce řízení k povolení stavby se naše země pravidelně řadí do druhé stovky zemí na světě, někam mezi Honduras a Kosovo. Pokud chcete stavět v památkové zóně (vítejte ve VFN!), je to všechno ještě stokrát komplikovanější. Ale protože nejsme zvyklí se vzdávat, děláme všechno pro to, aby se naše nemocnice uprostřed města rozvíjela a rozrůstala. Protože je to prostě potřeba, zájem o naši péči je obrovský a prostory nám přestávají stačit. Jde to všechno šíleně pomalu, proto je těch novinek mnohem míň, než bych chtěl. Ale teď už konkrétně, co je teda nového?  

Nová A7, dlouhý příběh. Schválený záměr před mnoha lety, oživen v roce 2019, stanovený objem stavby, demolice, nový větší pavilon, modernizace laboratoří, urgentní příjem a centralizace péče o pacienty s nemocemi hlavy a krku (ORL, stomatochirurgie, foniatrie). Náklady v tehdejších cenách asi 2,5 mld., z toho 1,5 mld. dotace, zbytek úvěr. Mezitím pandemie, pak inflace, ceny dneska úplně jinde a do toho stanovisko památkářů, že demolici starého pavilonu nepovolí. Takže momentálně aktualizace nákladů, zjišťování podmínek úvěru, vyjednali jsme možnost generální rekonstrukce s přístavbou a blížíme se výběrovému řízení na projekt. Neptejte se mě, kdy se začne stavět, fakt nevím, to se zatím nedá říct. Chceme to pořádně vyprojektovat a pak se uvidí, co a jak dál.  

Dostavba Apolináře, velké téma pro minulou vládu, možná si pamatujete tiskové konference na dvoře s různými sliby financování atd. Od té doby žádné peníze nepřišly, ale my nezahálíme a na vlastní náklady připravujeme podklady pro architektonickou soutěž. Ono se řekne podklady, ale nemůžete si představit nějaký papír A4 a na něm slohové cvičení. Vzhledem k obrovské památkové hodnotě toho areálu se musí udělat kvantum různých předprojektových prací: stavebně-technický průzkum, stavebně-historický průzkum, zaměření celého areálu ve 3D, vibrace, azbest, a ještě pár dalších věcí, nechci tím vším tady zabírat místo. No zkrátka, dobrá zpráva je, že aktuálně probíhá poslední proces (tzv. Stavební program) a příští rok budeme připraveni na veřejnou architektonickou soutěž v souladu s památkovou péčí, což je velká věc a obrovský posun. Obnovujeme jednání o dotaci na dostavbu, nějaké přísliby máme. 

Ono by samozřejmě bylo jednodušší, kdyby naše nemocnice stála někde na kraji Prahy a tyhle zdlouhavé procedury bychom si mohli odpustit. Všechno by šlo rychleji a líp. Ale byla by to vůbec ještě VFN? Co myslíte? 

  1. Areál VFN je zastaralý, měla by se postavit celá nová nemocnice jinde v Praze. 
  2. VFN je unikátní, měla by se generálně opravit a zůstat tam, kde je. 

Hlasujte zde: ANKETA

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA